Risotto z kurczakiem i pomidorami to doskonała propozycja na obiad! Sprawdź!

Pyszny włoski klasyk w nowej odsłonie.
Robert Grotkowski / 4 miesiące temu
risotto z kurczakiem i świeżymi pomidorami fot. Adobe Stock

Risotto, jeden ze skarbów kuchni włoskiej, cieszy się u nas wielkim uznaniem. Szczególnie chętnie jadamy je z kurczakiem. Niedawno podzieliliśmy się z wami przepisem na pyszne risotto z curry i kurczakiem. Dziś porad na odmienną wersję kurczakowego risotto – ze świeżymi pomidorami. Palce lizać!

 

Risotto z kurczakiem i pomidorami

Składniki:

  • 40 dag piersi kurczaka
  • 50 dag pomidorów
  • 30 dag ryżu na risotto
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 500 ml wody
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wina
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki kaparów marynowanych
  • 5 dag parmezanu
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie:

  1. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i przekrój na pół,

  2. Rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej pomidory i cebulę.

  3. Dodaj wodę i sól, duś 20 minut na średnim ogniu.

  4. Wywar przetrzyj przez przecierak lub grube sito.

  5. Szalotki i czosnek obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż na reszcie oliwy.

  6. Ryż opłucz na sicie, dodaj do szalotek, podsmaż.

  7. Wlej do niego wino, duś mieszając, aż wino odparuje.

  8. Stopniowo wlewaj do ryżu ok. 700 ml wywaru z pomidorów, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie kolejną porcję płynu.

  9. Pierś kurczaka przekrój na 4 kawałki, oprósz solą, pieprzem, pokrop sokiem z cytryny.

  10. Po 10 minutach połóż mięso na risotto, przykryj i duś ok. 20 minut. Gdy płyn odparuje, dolewaj kolejną porcję wywaru z pomidorów.

  11. Risotto delikatnie mieszaj, uważając, aby nie rozgnieść mięsa.

  12. Uduszone mięso wyjmij, trzymaj w cieple.

  13. Do risotto dodaj kapary i parmezan. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną zalewy z kaparów.

  14. Piersi kurczaka pokrój w plastry i ułóż na risotto.

  15. Bazylię opłucz, otrząśnij z wody i pokrój listki w paski.

  16. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół.

  17. Risotto obłóż pomidorkami i posyp bazylią.

  18. Przed podaniem posyp risotto lekko słodką papryką i od razu podawaj.

Czytaj też:

Sztuka przyrządzania risottoRisotto z kurczakiem i warzywamiRisotto z dynią

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)