Potrawy narodowe Senegalu

Senegal
Odwiedzając dany kraj zawsze chcemy spróbować potraw z których słynie dane państwo i można je zaliczyć do tamtejszej klasyki. Co zatem można uznać za potrawę narodową Senegalu?
/ 22.05.2012 11:01
Senegal

Odpowiedź jest bardzo prosta  - to thieboudienne i yassa. Oba dania są pyszne i proste w sposobie przygotowania dlatego odnoszą takie sukcesy i Senegalczycy zajadają się nimi zarówno na co dzień, jak i w święta.

W języku wolof thieboudienne oznacza „ryż z rybą”. Do składników zalicza się:

  • świeża ryba thiof (lekkostrawny delikatny rarytas granik),
  • kawałek suszonej ryby,
  • yet (suszone mięczaki o ostrym zapachu),
  • ryż,
  • warzywa: maniok, marchew, kapusta, rzepa, bakłażan, cebula, czosnek,
  • koncentrat pomidorowy,
  • ostra papryka.

Zobacz także: Co cechuje kuchnię afrykańską?

Wszystkie składniki należy smażyć na głębokim tłuszczu – przeważnie jest to olej arachidowy, na jeden z dwóch sposobów: z pomidorem (thieb bou khonk), lub bez niego (thieb bou wekh).

Drugą równie znaną potrawą, którą szczycą się mieszkańcy Senegalu jest z pewnością yassa, czyli kurczak przyrządzany z cytryną.

Aby przyrządzić yassa dla 4 osób będą potrzebne:

  • 4 małe piersi z kurczaka
  • 4 szalotki i 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 2 cytryn i 2 limonek
  • 1 papryczka chili
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • przyprawy

Kurczaka należy umyć i następnie pokroić na małe kawałki. Z pozostałych składników przygotować marynatę: sok z owoców wymieszać z przyprawami i musztardą. Dodać cebule pokrojoną w krążki oraz posiekany czosnek i chili. Kurczaka zanurzyć w marynacie i przykryć cebulą. Tak przygotowaną potrawę odstawić do zimnego miejsca na noc lub minimum na kilka godzin.

Po tym czasie można zdecydować czy ją upiec, usmażyć lub udusić. Podawać z podsmażoną cebulą (tą z marynaty).

Odwiedzając Senegal nie można nie spróbować którejś z nich!

Zobacz także: Ciekawe rytuały jedzenia na świecie

Redakcja poleca

REKLAMA