Porady indyjskiej mamy – krojenie i obieranie

Bakłażan
Przygotowując porady dotyczące kuchni indyjskiej, konsultowałam je z moimi hinduskimi przyjaciółmi, mieszkającymi w Londynie. A oni dzwonili do swoich mam…
/ 28.10.2010 01:03
Bakłażan

W taki oto sposób powstał mały niezbędnik dotyczący kuchni indyjskiej, przy czym wiele z tych rad można z powodzeniem zastosować również w każdej innej kuchni.

Na początek – krojenie i obieranie.
• Namocz ziemniaki i bakłażan po obraniu – dzięki temu nie ściemnieją
• Jeśli gotujesz w wodzie warzywa, nie wylewaj nigdy wywaru. Wykorzystaj go do przygotowania sosów. W kuchni indyjskiej nic nie może się zmarnować.
• Aby uniknąć ciemnienia jabłek po obraniu ich, skrop je sokiem z cytryny. Dłużej zachowają swój smak i będą dłużej wyglądać świeżo.

Polecamy: Jak upiec indyjski chleb

• Świeża kolendra to bardzo popularne zioło w kuchni indyjskiej. Aby jak najdłużej zachować jej świeżość i zapach, trzymaj listki w tetrowych woreczkach i przechowuj w lodówce.
• Po obraniu cebuli, przetnij ją na pół i włóż do wody na 10 minut. Potem możesz ją spokojnie pokroić. Nie będzie płaczu!
• Owijaj owoce i warzywa w gazety (ale dzienniki, a nie kolorowe magazyny), a następnie przechowuj w lodówce. Będą świeższe i zachowają ładny wygląd. Zamiast gazet można też użyć szarych, papierowych toreb.
• Aby posiekać suszone owoce, włóż je wcześniej na godzinę do zamrażalki, a przed pokrojeniem zanurz nóż w gorącej wodzie. Pójdzie jak po maśle!

Polecamy: Mięsa z owocami

Redakcja poleca

REKLAMA