Jak wyczyścić deskę do krojenia?

jak wyczyścić deskę do krojenia fot. Adobe Stock
Drewnianą deskę do krojenia impregnuj olejem, staraj się myć ją wodą jak najrzadziej. Plastikową deskę do krojenia możesz myć w zmywarce.
/ 06.04.2020 16:28
jak wyczyścić deskę do krojenia fot. Adobe Stock

Najłatwiejsze w utrzymaniu higieny są deski szklane. Bardzo łatwo się je czyści, można to robić w zmywarce. Niestety tępią one noże i łatwo się tłuką, a przez to nie są zbyt popularne. Zdecydowanie częściej wybieramy drewniane deski do krojenia lub plastikowe.

Na skróty:

  1. Czyszczenie drewnianej deski do krojenia
  2. Czyszczenie plastikowej deski do krojenia

Jak wyczyścić drewnianą deskę do krojenia?

Deski drewniane są najbardziej popularne i trwałe. Bardzo ważny jest rodzaj drewna, z jakiego są wykonane. Polecane są zwłaszcza deski bukowe, czy dębowe. Ponadto drewno posiada właściwości bakteriobójcze. Do czyszczenia używamy tu domowych sposobów:

  •   posyp deskę grubo solą i pozostaw na noc - rano spłucz;
  •   wilgotną deskę zasyp sodą, następnie spłucz;
  •   regularnie przecieraj ją cytryną, co pozwoli pozbyć się niechcianych zapachów;
  •   przebarwienia usuwaj octem.

Po umyciu, drewnianą deskę co krojenia zawsze wycieraj do sucha, aby nie nasiąkła wodą. Warto ją co jakiś czas natrzeć olejem - to zaimpregnuje deskę, brud nie będzie wchodził w drewno.

Nigdy nie myj drewnianej deski do krojenia w zmywarce.

Jak wyczyścić plastikową deskę do krojenia?

Plastikowe deski bardzo łatwo się myje. Można używać do tego celu różnego rodzaju środków czyszczących, a także myć je w zmywarce. Plastikową deskę do krojenia możesz umyć zwykłym płynem do naczyń lub wodą z octem.

Ten rodzaj desek jest trwały i nie chłonie zapachów z jedzenia, jest także odporny na wysoką temperaturę. Niestety plastik możesz łatwo uszkodzić nożem, a w nacięciach będą gromadzić się bakterie. Jeśli plastikowa deska do krojenia jest gęsto ponacinana, warto wymienić ją na nową.

Jeśli zastanawiasz się jaką deskę do krojenia wybrać, podpowiadamy: najlepiej 2 rodzaje. Warto mieć jedną deskę przeznaczoną tylko do krojenia surowego mięsa (najlepiej plastikową, tę łatwiej wyparzyć i oczyścić).

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.06.2012.

Zobacz inne porady kuchenne:

Redakcja poleca

REKLAMA