Jest kilka podstawowych rodzajów indyjskiego pieczywa - do najpopularniejszych należy chlebek naan (drożdżowy placek), chapati (przygotowany na bazie mąki i wody), dosa (bardzo cienkie naleśniki), paratha (rodzaj maślanych podpłomyków) i puri (najbardziej puszyste chlebki).
Spis treści:
Przepis na chlebki naan
Naan to płaski chlebek przygotowywany z drożdży, jogurtu i mąki pszennej. Świetnie pasuje do indyjskiego curry albo tikka masala.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 15 g świeżych drożdży,
- 100 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 30 g masła klarowanego,
- 100 g gęstego jogurtu,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania zaczynu: do miseczki przełóż pokruszone drożdże, dodaj wodę, cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- Mąkę przesiej do miski. Wlej gotowy zaczyn, roztopione masło i jogurt. Zagnieć ciasto aż będzie elastyczne.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto zagnieć ponownie i podziel na kilkanaście porcji - z każdej uformuj kulę i rozpłaszcz ją na blacie podsypanym mąką. Placek powinien mieć około 15 cm średnicy. Chlebki nakryj ściereczką i zostaw na kilka minut.
- Rozgrzej mocno patelnię i zmniejsz ogień. Kładź indyjskie chlebki na patelnię i piecz przez 3 minuty z każdej strony aż do złotego koloru.
- Po upieczeniu zawiń je w ściereczkę, aby zachowały świeżość.
fot. Adobe Stock
Przepis na chapati
To najprostsze w przygotowaniu indyjskie chlebki. Wystarczy mąka, woda i sól
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 100 ml woda,
- odrobina mąki pszennej do podsypania,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Z mąki, wody i soli zagnieć dość twarde ciasto i wyrabiaj około 5 minut. Po wyrobieniu podziel je na kulki wielkości śliwki i cienko rozwałkuj.
- Kładź na rozgrzanej, suchej patelni i smaż z obu stron przez 2 minuty.
- Gotowe placki chapati trzymaj pod przykryciem w cieple i podawaj na gorąco.
fot. Adobe Stock
Przepis na chlebki paratha
Paratha to niezwykle pachnące i maślane chlebki indyjskie. Najczęściej podaje się je do gęstych sosów z warzywami i mięsem.
Składniki:
- 2 szklanki pszennej razowej mąki (najlepiej chapati),
- 2 łyżki oleju,
- 200 ml wody,
- 100 g białej mąki do podsypania,
- 5 łyżek masła,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę razową przesiej do miski, dodaj dwie szczypty soli i stopniowo dolewaj ciepłą, ale nie gorącą wodę (2/3 szklanki). Zagnieć wilgotne ciasto (troszkę będzie przypominać ciasto na pierogi).
- Przełóż na stolnicę posypaną białą mąką i wyrabiaj 5 minut. Gotowe ciasto na parathę powinno być gładkie.
- Owiń ciasto wilgotną ściereczką, przykryj folią i zostaw na pół godziny.
- W garnku rozpuść masło. Ciasto znów zagnieć, ulep z niego wałek i podziel na 15 równych części. Z każdej zrób kulkę, obtocz w mące i rozwałkuj na okrągły i niezbyt cienki (3 mm grubości) placek.
- Każdy placek cieniutko posmaruj roztopionym masłem i złóż na pół. Połówki znów posmaruj, złóż w ćwiartkę i cienko rozwałkuj.
- Patelnię ustaw na średnim ogniu, a gdy będzie gorąca, smaż (bez tłuszczu) placek - około 2 minut na złoto.
- Gdy paratha będzie złota, posmaruj ją odrobiną roztopionego masła - powinna spuchnąć i rozwarstwić się. Przewróć ją i powtórz czynność.
- Parathę podawaj na ciepło, aby nie wystygła możesz trzymać ją przykrytą pod folią w nagrzanym do 60 stopni piekarniku.
fot. Adobe Stock
Przepis na puri
Chlebki indyjskie puri są niezwykle puszyste - smaży się je na głębokim tłuszczu. Najczęściej podaje się je na śniadanie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej,
- mąka pszenna do podsypywania,
- 200 ml wody,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, pół łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj. W małym garnku rozgrzej masło. Poczekaj, aż ostygnie.
- Wodę stopniowo wlewaj do mąki i zagnieć gładkie ciasto.
- Następnie zagnieć je na stolnicy wysmarowanej odrobiną oleju przez około 3 minuty. Ciasto podziel na 16 równych części, uformuj z nich kulki, które następnie spłaszcz i rozwałkuj na okrągły 2 mm placek. Ponieważ puri smaży się w oleju, w przypadku przylepiania się ciasta do rąk, smaruj je olejem, nie mąką.
- W garnku rozgrzej olej – gdy kawałek wrzuconego ciasta od razu wypłynie na powierzchnię, znaczy że można zacząć smażenie.
- Puri ostrożnie wkładaj do oleju - będzie szybko wypływać, więc ponownie „zatop” je łyżką cedzakową i pozwól znów wypłynąć. Po tym obróć na drugą stronę i wyjmij, gdy będzie od spodu złote. Cała czynność trwa około 1,5 minuty.
fot. Adobe Stock
Przepis na chlebki dosa
Przygotowanie dosy jest dość skomplikowane - na patelni trzeba idealnie rozprowadzić gęste ciasto, które powinno być bardzo cienkie, ale nie poprzerywane. Potrawa ta pochodzi z południowych Indii. Robi się ją z mąki ryżowej i mąki z soczewicy. Dosy odrywa się palcami i macza w sosach, można też je nadziać i zawijać jak naleśniki.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki ryżu,
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 200 ml wody,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
-
Ryż i soczewicę wypłucz pod wodą. Przełóż do miski, zalej chłodną wodą i odstaw na kilka godzin do lodówki.
-
Całość odcedź i zblenduj razem z wodą i solą.
- Solidnie rozgrzej patelnię. Gdy już będzie odpowiednio ciepła, wylej na nią ciasto za pomocą chochelki i rozsmaruj je ostrożnie po powierzchni, robiąc rozchodzące się od środka okręgi. Ciasto powinno być cieniutkie.
- Gdy usmaży się z jednej strony, przewróć i i jeszcze przez chwilkę podsmaż z drugiej.
- Dosę najlepiej przechowywać jedna na drugiej, w szczelnym opakowaniu.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania indyjskie: