Chleb indyjski fot. Adobe Stock

Chleb indyjski - 5 przepisów na indyjskie pieczywo

Najpopularniejszy chleb indyjski to naan - okrągłe placki przygotowywane na bazie mąki pszennej, drożdży, jogurtu i masła.
Małgorzata Machnicka / 12.02.2021 11:20
Chleb indyjski fot. Adobe Stock

Jest kilka podstawowych rodzajów indyjskiego pieczywa - do najpopularniejszych należy chlebek naan (drożdżowy placek), chapati (przygotowany na bazie mąki i wody), dosa (bardzo cienkie naleśniki), paratha (rodzaj maślanych podpłomyków) i puri (najbardziej puszyste chlebki).

Spis treści:

  1. Naan
  2. Chapati
  3. Paratha
  4. Puri
  5. Dosa

Przepis na chlebki naan

Naan to płaski chlebek przygotowywany z drożdży, jogurtu i mąki pszennej. Świetnie pasuje do indyjskiego curry albo tikka masala.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 30 g masła klarowanego,
  • 100 g gęstego jogurtu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu: do miseczki przełóż pokruszone drożdże, dodaj wodę, cukier i łyżkę mąki. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę przesiej do miski. Wlej gotowy zaczyn, roztopione masło i jogurt. Zagnieć ciasto aż będzie elastyczne. 
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Ciasto zagnieć ponownie i podziel na kilkanaście porcji - z każdej uformuj kulę i rozpłaszcz ją na blacie podsypanym mąką. Placek powinien mieć około 15 cm średnicy. Chlebki nakryj ściereczką i zostaw na kilka minut.
  5. Rozgrzej mocno patelnię i zmniejsz ogień. Kładź indyjskie chlebki na patelnię i piecz przez 3 minuty z każdej strony aż do złotego koloru.
  6. Po upieczeniu zawiń je w ściereczkę, aby zachowały świeżość.

przepis na naan
fot. Adobe Stock

Przepis na chapati

To najprostsze w przygotowaniu indyjskie chlebki. Wystarczy mąka, woda i sól

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 100 ml woda,
  • odrobina mąki pszennej do podsypania,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, wody i soli zagnieć dość twarde ciasto i wyrabiaj około 5 minut. Po wyrobieniu podziel je na kulki wielkości śliwki i cienko rozwałkuj.
  2. Kładź na rozgrzanej, suchej patelni i smaż z obu stron przez 2 minuty.
  3. Gotowe placki chapati trzymaj pod przykryciem w cieple i podawaj na gorąco.

przepis na chapati
fot. Adobe Stock

Przepis na chlebki paratha

Paratha to niezwykle pachnące i maślane chlebki indyjskie. Najczęściej podaje się je do gęstych sosów z warzywami i mięsem.

Składniki:

  • 2 szklanki pszennej razowej mąki (najlepiej chapati),
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 ml wody,
  • 100 g białej mąki do podsypania,
  • 5 łyżek masła,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę razową przesiej do miski, dodaj dwie szczypty soli i stopniowo dolewaj ciepłą, ale nie gorącą wodę (2/3 szklanki). Zagnieć wilgotne ciasto (troszkę będzie przypominać ciasto na pierogi).
  2. Przełóż na stolnicę posypaną białą mąką i wyrabiaj 5 minut. Gotowe ciasto na parathę powinno być gładkie.
  3. Owiń ciasto wilgotną ściereczką, przykryj folią i zostaw na pół godziny.
  4. W garnku rozpuść masło. Ciasto znów zagnieć, ulep z niego wałek i podziel na 15 równych części. Z każdej zrób kulkę, obtocz w mące i rozwałkuj na okrągły i niezbyt cienki (3 mm grubości) placek.
  5. Każdy placek cieniutko posmaruj roztopionym masłem i złóż na pół. Połówki znów posmaruj, złóż w ćwiartkę i cienko rozwałkuj.
  6. Patelnię ustaw na średnim ogniu, a gdy będzie gorąca, smaż (bez tłuszczu) placek - około 2 minut na złoto.
  7. Gdy paratha będzie złota, posmaruj ją odrobiną roztopionego masła - powinna spuchnąć i rozwarstwić się. Przewróć ją i powtórz czynność.
  8. Parathę podawaj na ciepło, aby nie wystygła możesz trzymać ją przykrytą pod folią w nagrzanym do 60 stopni piekarniku.

przepis na chlebki paratha
fot. Adobe Stock

Przepis na puri

Chlebki indyjskie puri są niezwykle puszyste - smaży się je na głębokim tłuszczu. Najczęściej podaje się je na śniadanie. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej,
  • mąka pszenna do podsypywania,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, pół łyżeczki soli i dokładnie wymieszaj. W małym garnku rozgrzej masło. Poczekaj, aż ostygnie.
  2. Wodę stopniowo wlewaj do mąki i zagnieć gładkie ciasto.
  3. Następnie zagnieć je na stolnicy wysmarowanej odrobiną oleju przez około 3 minuty. Ciasto podziel na 16 równych części, uformuj z nich kulki, które następnie spłaszcz i rozwałkuj na okrągły 2 mm placek. Ponieważ puri smaży się w oleju, w przypadku przylepiania się ciasta do rąk, smaruj je olejem, nie mąką.
  4. W garnku rozgrzej olej – gdy kawałek wrzuconego ciasta od razu wypłynie na powierzchnię, znaczy że można zacząć smażenie.
  5. Puri ostrożnie wkładaj do oleju - będzie szybko wypływać, więc ponownie „zatop” je łyżką cedzakową i pozwól znów wypłynąć. Po tym obróć na drugą stronę i wyjmij, gdy będzie od spodu złote. Cała czynność trwa około 1,5 minuty.

przepis na puri
fot. Adobe Stock

Przepis na chlebki dosa

Przygotowanie dosy jest dość skomplikowane - na patelni trzeba idealnie rozprowadzić gęste ciasto, które powinno być bardzo cienkie, ale nie poprzerywane. Potrawa ta pochodzi z południowych Indii. Robi się ją z mąki ryżowej i mąki z soczewicy. Dosy odrywa się palcami i macza w sosach, można też je nadziać i zawijać jak naleśniki.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki ryżu,
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż i soczewicę wypłucz pod wodą. Przełóż do miski, zalej chłodną wodą i odstaw na kilka godzin do lodówki.  
  2. Całość odcedź i zblenduj razem z wodą i solą.
  3. Solidnie rozgrzej patelnię. Gdy już będzie odpowiednio ciepła, wylej na nią ciasto za pomocą chochelki i rozsmaruj je ostrożnie po powierzchni, robiąc rozchodzące się od środka okręgi. Ciasto powinno być cieniutkie.
  4. Gdy usmaży się z jednej strony, przewróć i i jeszcze przez chwilkę podsmaż z drugiej.
  5. Dosę najlepiej przechowywać jedna na drugiej, w szczelnym opakowaniu. 

przepis na chlebki dosa
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dania indyjskie:

Robimy duszoną wołowinę w pomidorach
Robimy duszoną wołowinę w pomidorach
Wołowina tak miękka, że aż się rozpada. Otoczona gęstym, pomidorowym sosem. Jeśli nie mamy indyjskiego pieczywa, można ją podawać z naszymi podpłomykami. To fantastycznie rozgrzewające danie.
Porady indyjskiej mamy - sosy
Porady indyjskiej mamy - sosy
Sosy są w kuchni indyjskiej czymś takim jak pierogi w kuchni polskiej. Czyli jej sławą i chwałą. Co należy wiedzieć o ich przyrządzaniu? O tym już indyjska mama…
Jak przygotować chicken curry masala?
Jak przygotować chicken curry masala?
Ta prosta i szybka w przygotowaniu potrawa odda prawdziwy klimat indyjskiej kuchni. Podaje się ją w małych, żeliwnych miseczkach.
Chutney czyli jak kuchnia indyjska rządzi podniebieniem?
Chutney czyli jak kuchnia indyjska rządzi podniebieniem?
Istnieje bardzo wiele rodzajów chutneya. Bardzo często występuje w nim smażona cebula, imbir, rodzynki i odrobina octu. Chutney wyśmienicie smakuje jako dodatek do mięs lub grillowanych warzyw!
Kurczak po indyjsku - przepis na aromatycznego kurczaka
Kurczak po indyjsku - przepis na aromatycznego kurczaka
Kurczak po indyjsku to danie, które możesz podać z ryżem lub z makaronem. Podstawą smaku kurczaka po indyjsku jest odpowiednia kompozycja mleka kokosowego i przypraw: curry i sosu sojowego.
Tikka masala - przepis na danie z kurczakiem w indyjskim stylu
Tikka masala - przepis na danie z kurczakiem w indyjskim stylu
Tikka masala to jednogarnkowe danie z kurczaka, sosu pomidorowego i orientalnych przypraw. Pochodzi z kuchni angielskiej, opartej na tradycyjnej kuchni indyjskiej i pakistańskiej.
Indyjskie pierożki samosa - przepis składniki i przygotowanie
Indyjskie pierożki samosa - przepis składniki i przygotowanie
Aromatyczne, wypełnione szynką i warzywami!