Według wszystkich znaków na niebie tegoroczny weekend majowy zapowiada się pogodnie i ciepło. Co prawda nie będzie tak długi jak niektóre w przeszłości, ale jednak to wolne. Warto ten czas spędzić na świeżym powietrzu, w ciepłym rodzinnym towarzystwie.
Weekend majowy to znakomita okazja do popisów kulinarnych, a przede wszystkim pichcenia pod chmurką. Grill już na dobre zagościł w naszych domach. Można na nim przyrządzić wiele pysznych i zaskakujących potraw. Do grillowania nadają się zarówno mięsa, ryby, warzywa i owoce.
Oto kilka przepisów, którymi możemy zauroczyć rodzinę...
Karczek po grecku
Bardzo prosty przepis, który przywiozłam z jednej moich wojaży. Nie wychodzi drogo, a jest warte spróbowania. Mięsko jest miękkie i aromatyczne. Porcja karczku zależy od pojemności naszego żołądka i liczby gości, a przyprawienie od naszych gustów smakowych. Z przypraw potrzebne na pewno będą: czosnek, oregano, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i oliwa z oliwek oraz sól i rozgnieciony, czarny, ziarnisty pieprz. Mieszamy wszystkie przyprawy oprócz soli, tworząc marynatę. Wrzucamy do niej około centymetrowe plastry karczku i pozostawiamy na cały dzień, aż do zaplanowanej imprezy. Przed wyłożeniem na grilla lekko oprószamy plastry solą. Karczek najlepiej jest piec na tackach aluminiowych. Podczas pieczenia można polać mięso pozostałą resztą marynaty. Grillujemy do czasu, aż karczek się zarumieni.
Gulasik
Na cztery słuszne porcje potrzebne będzie kilo mięsa gulaszowego, kilka plastrów dobrego boczku oraz cztery cebule. Przyprawy, które warto wykorzystać w tym przepisie to klasycznie sól i pieprz oraz sproszkowana słodka papryka i przyprawa do gulaszu albo gyrosa. Mięso kroimy w zgrabne kostki o boku około 2 cm. Cebulkę i boczek w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy z przyprawami. Przygotowujemy duże kawałki folii aluminiowej, na których środku układamy naszą mieszaninę. Pakujemy ją jak kanapki na drugie śniadanie. Dobrze by było, aby to mięso „przegryzło” się z przyprawami i cebulką około 2 godzin przed wyłożeniem na grilla. Nasze paczuszki wykładamy na ruszt i pieczemy przez około 40-50 minut. Czas ten się skraca około 10-15 minut, jeżeli dysponujemy grillem z pokrywą.
Boczek z warzywami i żółtym serem
Ilość plastrów boczku zależy od ilości osób (6 osób – 6 plastrów). Powinny być one grubości mniejszej niż centymetr, ale nie za cienkie. Potrzebne nam jeszcze będą: papryka, cebula, czosnek, kukurydza i żółty ser. Przyprawy to sól, pieprz i zioła prowansalskie. Podobnie jak do gulasiku, trzeba przygotować kawałki folii aluminiowej. Na ich środku układamy boczek, na nim pokrojone wg uznania warzywa, doprawiamy i przykrywamy plastrem żółtego sera. Zawijamy tak jak gulasik i układamy bezpośrednio na grillu. Pieczemy około 20-30minut.
Ziemniaki w przyprawach
I tu ilość ziemniaków zależy od nas. Do przyprawienia przyda się sól, pieprz, oregano, czosnek, posiekany szczypiorek i oliwa. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry lub kostkę, mieszamy z przyprawami i oliwą. Podobnie jak w powyższych dwóch przepisach i tu wykonujemy paczuszki z folii aluminiowej. Pieczemy około 30-40minut na grillu.
Łosoś w warzywach
Potrzebny będzie słuszny filet z łososia. Do tego według uznania dobieramy warzywa. Ja proponuję pora, marchewkę, pietruszkę, selera, kapustę włoską. Taka rybka powinna być delikatnie przyprawiona solą, pieprzem i niedużą ilością czosnku. Przyda się także oliwa z oliwek. Marchew, seler i pietruszkę dobrze jest zetrzeć na tarce, natomiast pora i kapustę siekamy. Mieszamy warzywa i przyprawiamy. Łososia kroimy w duże kostki i mieszamy z warzywami. I znowu wykonujemy zawiniątka jak w powyższych przepisach. Układamy rybę i jarzyny na folii i skrapiamy umiarkowanie oliwą (około 2 łyżkami). Grillujemy przez około 20 minut.
Pstrąg z grilla
Dla jednej osoby przewiduje się jednego pstrąga. Bardzo łatwo i prosto się go przyrządza. Rybę trzeba dokładnie umyć i wyczyścić z resztek łusek. Następnie standardowo doprawiamy solą i pieprzem. Do rozciętego brzucha ryby można włożyć czosnek pokrojony w płatki. Jeśli lubimy, możemy dodatkowo sprószyć brzuch szczyptą imbiru, a na rybie ułożyć krążki z cebuli. Pstrąga zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20minut i sprawdzamy czy jest gotowa poprzez rozchylenie folii i dotknięcie palcem. Ryba powinna być miękka i raczej gorąca. Najlepiej ją serwować z łyżką masła, cytryną i tartym chrzanem.
Grillowane jabłka
Istotne jest, aby przed pieczeniem owoców dokładnie wyczyścić grilla, aby nie przeszły aromatem mięs czy ryb.
Jedno jabłko to porcja dla jednej osoby. Jako przypraw najlepiej jest użyć cynamonu, aromatu kokosowego i brązowego cukru. Do tego będzie potrzebna łyżka dobrego, prawdziwego, niesłonego masła. Jabłka obieramy, ale pozostawiamy ogonek, przekrawamy w poprzek i wydrążamy gniazda nasienne. Masło mieszamy z przyprawami i umieszczamy w wydrążonym zagłębieniu. Jabłko zawijamy w folie aluminiową i układamy na grillu. Pieczemy aż do momentu zmięknięcia. Podobnie możemy przygotować śliwki, banany i gruszki. Do śliwek możemy dodać zamiast kokosowego aromatu goździki, do bananów imbir, a do gruszek anyż. Owoce te podajemy z lodami i polewą najlepiej czekoladową.
Majówki są imprezami przy okazji których miło spędza się czas. Niekoniecznie musi się nam kojarzyć z przejadaniem i „degustowaniem” przeróżnych trunków. Zachowanie złotej zasady umiaru, ocali nas przed dolegliwościami gastrycznymi. Warto również aktywnie spędzić ten wolny czas np. na wycieczkach, maksymalnie poświęcając go bliskim.