Bunny Chow - curry w bochenku chleba

Podstawa Bunny Chow - jagnięcina.
Bunny Chow to potrawa pochodzenia indyjskiego. Bochenek chleba nadziewa się pysznym i dobrze doprawionym curry.
/ 13.04.2012 11:55
Podstawa Bunny Chow - jagnięcina.

W Republice Południowej Afryki, jako multikulturalnym kraju nie brakuje również mieszkańców o indyjskim pochodzeniu, którzy wywarli znaczący wpływ na tamtejszą kuchnię. Hinduscy robotnicy przybyli do Południowej Afryki w latach 60 XIX wieku do pracy na plantacjach trzciny cukrowej. Przywieźli ze sobą przepis na przepyszne Bunny Chow. Potrawa ta była wygodna w podawaniu robotnikom na plantacjach gdyż składa się z wydrążonego bochenka chleba w którym łatwo było transportować wegetariańskie curry. Z czasem dopiero zaczęto wypełnić chleb mięsem. Obecnie największe skupisko indyjskiej społeczności znajduje się w Durbanie dlatego to miasto słynie z curry i oczywiście Bunny Chow.

Zobacz inny rodzaj curry: Robimy tort naleśnikowy z Bombaju z curry warzywnym

Składniki:

  • 1 kg baraniny lub jagnięciny pokrojonej na kawałki
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 4 x 2,5 cm kawałki cynamonu
  • 6 zielonych kardamonów
  • 6 goździków
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki nasion kopru
  • 4 gałązki bergera koenigii
  • 2 zielone posiekane chilli
  • 1 duża cebula
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka zgniecionego imbiru
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka octu brązowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki masala
  • 4 płaskie łyżki palącej garam masala
  • 5 szklanek wody
  • szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 posiekane pomidory
  • 6 obranych ziemniaków
  • szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • Sól do smaku
  • Bochenek świeżego chleba

Sposób przygotowania:

Wypłukać mięso na durszlaku i pozostawić na chwilę do spłynięcia wody Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać cynamon, kardamon, goździki, liść laurowy i koper, dobrze wymieszać.
Po chwili dodać liście bergera koenigii, chili, cebulę, kurkuma, imbir i czosnek. Smażyć przez 3-4 minuty. Wymieszać w misce brązowy ocet, cukier, garam masala i masala.
Dodać tą mieszankę do cebuli i przypraw. Następnie dodać mięso, sól i wymieszać. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do czasu wypłynięcia soków mięsnych. Mięso dusić do czasu pojawienia się oleju na powierzchni mieszając od czasu do czasu. Dodać wodę i gotować, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy, posiekane pomidory i ziemniaki. Gdy ziemniaki będą  miękkie dodać kolendrę. Przekroić bochenek chleba na pół i wyciąć środek z połowy bochenka. Wlać baraninę curry do wydrążonego chleba.

Inne połączenie z chlebem: Łączymy chleb z cynamonem

Owocnego procesu przygotowawczego Bunny Chow i niezapomnianych doznań podniebnych!

Redakcja poleca

REKLAMA