W Republice Południowej Afryki, jako multikulturalnym kraju nie brakuje również mieszkańców o indyjskim pochodzeniu, którzy wywarli znaczący wpływ na tamtejszą kuchnię. Hinduscy robotnicy przybyli do Południowej Afryki w latach 60 XIX wieku do pracy na plantacjach trzciny cukrowej. Przywieźli ze sobą przepis na przepyszne Bunny Chow. Potrawa ta była wygodna w podawaniu robotnikom na plantacjach gdyż składa się z wydrążonego bochenka chleba w którym łatwo było transportować wegetariańskie curry. Z czasem dopiero zaczęto wypełnić chleb mięsem. Obecnie największe skupisko indyjskiej społeczności znajduje się w Durbanie dlatego to miasto słynie z curry i oczywiście Bunny Chow.
Zobacz inny rodzaj curry: Robimy tort naleśnikowy z Bombaju z curry warzywnym
Składniki:
- 1 kg baraniny lub jagnięciny pokrojonej na kawałki
- 4 łyżki stołowe oleju
- 4 x 2,5 cm kawałki cynamonu
- 6 zielonych kardamonów
- 6 goździków
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki nasion kopru
- 4 gałązki bergera koenigii
- 2 zielone posiekane chilli
- 1 duża cebula
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka zgniecionego imbiru
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżka octu brązowego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki masala
- 4 płaskie łyżki palącej garam masala
- 5 szklanek wody
- szklanki przecieru pomidorowego
- 2 posiekane pomidory
- 6 obranych ziemniaków
- szklanki posiekanej świeżej kolendry
- Sól do smaku
- Bochenek świeżego chleba
Sposób przygotowania:
Wypłukać mięso na durszlaku i pozostawić na chwilę do spłynięcia wody Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać cynamon, kardamon, goździki, liść laurowy i koper, dobrze wymieszać.
Po chwili dodać liście bergera koenigii, chili, cebulę, kurkuma, imbir i czosnek. Smażyć przez 3-4 minuty. Wymieszać w misce brązowy ocet, cukier, garam masala i masala.
Dodać tą mieszankę do cebuli i przypraw. Następnie dodać mięso, sól i wymieszać. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do czasu wypłynięcia soków mięsnych. Mięso dusić do czasu pojawienia się oleju na powierzchni mieszając od czasu do czasu. Dodać wodę i gotować, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy, posiekane pomidory i ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać kolendrę. Przekroić bochenek chleba na pół i wyciąć środek z połowy bochenka. Wlać baraninę curry do wydrążonego chleba.
Inne połączenie z chlebem: Łączymy chleb z cynamonem
Owocnego procesu przygotowawczego Bunny Chow i niezapomnianych doznań podniebnych!