Z czego słynie kuchnia Tunezji?

Tunezyjska kuchnia w bogatszej wersji to przede wszystkim krewetki i słynne ryby.
Po pierwsze słynna czerwień i palący ogień pikantnych potraw. Czerwień papryki i pomidorów króluje w niemal każdej kuchni. Jej brak może nawet zniechęcić Tunezyjczyka do spróbowania potrawy.
/ 04.10.2016 14:05
Tunezyjska kuchnia w bogatszej wersji to przede wszystkim krewetki i słynne ryby.

Zatem papryka i pomidory to podstawowe składniki kuchni tunezyjskiej. A co jeszcze? Kaszka kuskus, bagietki, krewetki, przyprawy, ryby, ciasta i owoce.

Kaszka kuskus

Ta drobna kaszka, której przygotowanie jest niemalże błyskawiczne ma swoich amatorów w całej Tunezji. Można ją spożywać z wieloma dodatkami: warzywami, mięsem, rybą, a także na słodko. Niezbędnym elementem ułatwiającym jedzenie potraw z kuskus jest łyżka. W kuchni tunezyjskiej obok łyżki najczęściej używa się nie widelca, czy noża, a kawałka bagietki, czy innego pieczywa.

Jest to niezwykle wygodny i praktyczny sposób jedzenie potraw - można zaoszczędzić na zmywaniu sztućców po posiłku, a żaden kęs potrawy się nie marnuje - wszystko zostaje zjedzone z talerza do ostatka łącznie ze "sztućcami".

Bagietka jest oczywiście elementem kuchni francuskiej, który zadomowił się w Tunezji. Zamiast niej można oczywiście użyć innego pieczywa.

Krewetki i ryby

Jak to często ma miejsce w krajach nadmorskich owoce morza i ryby stanowią dość znaczną część spożywanych produktów. Niestety nie są one zbyt tanie. A Ci, którzy mogą sobie na nie pozwolić jadają smażone i grillowane krewetki oraz ryby, których mięso aromatyzuje się czosnkiem, papryczkami chilii, szafranem.

Przyprawy

W kuchni tunezyjskiej używa się wielu egzotycznych przypraw, które poza swoją egzotyką mogą zaskakiwać ceną, gdyż należą do najdroższych przypraw świata. Wśród mnich można znaleźć szafran, kardamon, imbir, kminek.

Każda z nich nadaje niepowtarzalny aromat potrawom, nawet prostym i niezbyt skomplikowanym.

Słodkości

Tunezyjskie ciasta czerpią swą słodycz z egzotycznych owoców, które również same w sobie stanowią deser. 

Czytaj także: Tunezyjskie słodkości

Redakcja poleca

REKLAMA