Jak zrobić smaczną sałatkę szopską?

Sałatka szopska to tradycyjna przystawka bułgarska. Ciekawe połączenie sera ze świeżymi warzywami, sprawia że smak jest naprawdę wspaniały. Jak ją przygotować aby smakowała najlepiej?
Sałatka szopska

Sałatka szopska z Sofii

Nazwa sałatki pochodzi od słowa Szopia, którym określano mieszkańców Sofii i okolic. Ze względu na swoją oszczędność wymyślili coś taniego, łatwego w przygotowaniu, a zarazem pysznego. Sałatka szopska jest popularna nie tylko w Bułgarii, ale także w Macedonii, Czarnogórze i niektórych regionach Serbii. Ze smakiem jadana także w Polsce. Składa się z pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli (w niektórych wersjach również z papryką) oraz sera szkopskiego(często zastępowany serem feta), z dodatkiem oliwy lub oleju roślinnego.

Polecamy: Lekkie i kolorowe sałatki

Przepis na sałatkę szopską

Składniki:

- duży, zielony ogórek
- 4 dojrzałe pomidory
- 4 cebule dymki
- duża papryka
- natka pietruszki
- 200 gram sera szkopskiego lub feta
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1.Pomidory kroimy w ósemki, ogórka i paprykę w drobną kostkę, cebule w piórka. Siekamy drobno natkę pietruszki. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Warzywa mieszamy w salaterce, doprawiamy, posypujemy serem. Skrapiamy octem winnym i oliwą. Smacznego!

Zobacz również: Jakie sery wybierają Czesi?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/5 miesięcy temu
Bułgarski ser dodawany do tej sałatki nazywa się sirene. Nie ma czegoś takiego jak "ser szkopski" !
/rok temu
Ser Szkopski..może inaczej.Bułgarzy robią wszystkie sery na słono.Dziwne że nie spotkałaś takiego sera,skoro w każdym nawet małym sklepiku jest ich kilka rodzajów.
/5 lat temu
O rety, co za masakra! Sałata szopska jest układana warstwami, dopiero na talerzyku możemy sobie ją mieszać. A o co chodzi z tym serem szkopskim? Byłam kilka razy w Bułgarii i nigdy o czymś takim nie słyszałam.