Jak zrobić smaczną sałatkę szopską?

Sałatka szopska
Sałatka szopska to tradycyjna przystawka bułgarska. Ciekawe połączenie sera ze świeżymi warzywami, sprawia że smak jest naprawdę wspaniały. Jak ją przygotować aby smakowała najlepiej?
/ 15.06.2012 14:01
Sałatka szopska

Sałatka szopska z Sofii

Nazwa sałatki pochodzi od słowa Szopia, którym określano mieszkańców Sofii i okolic. Ze względu na swoją oszczędność wymyślili coś taniego, łatwego w przygotowaniu, a zarazem pysznego. Sałatka szopska jest popularna nie tylko w Bułgarii, ale także w Macedonii, Czarnogórze i niektórych regionach Serbii. Ze smakiem jadana także w Polsce. Składa się z pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli (w niektórych wersjach również z papryką) oraz sera szkopskiego(często zastępowany serem feta), z dodatkiem oliwy lub oleju roślinnego.

Polecamy: Lekkie i kolorowe sałatki

Przepis na sałatkę szopską

Składniki:

- duży, zielony ogórek
- 4 dojrzałe pomidory
- 4 cebule dymki
- duża papryka
- natka pietruszki
- 200 gram sera szkopskiego lub feta
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1.Pomidory kroimy w ósemki, ogórka i paprykę w drobną kostkę, cebule w piórka. Siekamy drobno natkę pietruszki. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Warzywa mieszamy w salaterce, doprawiamy, posypujemy serem. Skrapiamy octem winnym i oliwą. Smacznego!

Zobacz również: Jakie sery wybierają Czesi?

Redakcja poleca

REKLAMA