Sałatka szopska z Sofii
Nazwa sałatki pochodzi od słowa Szopia, którym określano mieszkańców Sofii i okolic. Ze względu na swoją oszczędność wymyślili coś taniego, łatwego w przygotowaniu, a zarazem pysznego. Sałatka szopska jest popularna nie tylko w Bułgarii, ale także w Macedonii, Czarnogórze i niektórych regionach Serbii. Ze smakiem jadana także w Polsce. Składa się z pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli (w niektórych wersjach również z papryką) oraz sera szkopskiego(często zastępowany serem feta), z dodatkiem oliwy lub oleju roślinnego.
Polecamy: Lekkie i kolorowe sałatki
Przepis na sałatkę szopską
Składniki:
- duży, zielony ogórek
- 4 dojrzałe pomidory
- 4 cebule dymki
- duża papryka
- natka pietruszki
- 200 gram sera szkopskiego lub feta
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1.Pomidory kroimy w ósemki, ogórka i paprykę w drobną kostkę, cebule w piórka. Siekamy drobno natkę pietruszki. Ser ucieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Warzywa mieszamy w salaterce, doprawiamy, posypujemy serem. Skrapiamy octem winnym i oliwą. Smacznego!
Zobacz również: Jakie sery wybierają Czesi?