Możemy tu dostrzec pewne wpływy tureckie, greckie i macedońskie. Tradycje tamtejszej kuchni sięgają aż do starożytności. Potrawy uzyskują niesamowity smak dzięki glinianym naczyniom, w których są przygotowywane. Ponadto kuchnia bułgarska uważana jest za jedną z najzdrowszych w Europie. Wszystko to dzięki obecności dużej ilości warzyw i gotowanego mięsa w tamtejszych potrawach. Najczęściej przyrządzane są na tłuszczach roślinnych, zwłaszcza przy użyciu oleju słonecznikowego.
Polecamy także: Bułgaria od kuchni
Bardzo popularnym daniem jest zupa fasolowa – „bob czorba”. Można ją wręcz nazwać potrawą narodową. Skład i konkretny smak tego bułgarskiego specyfiku, różni się w zależności od regionu, w którym jest przygotowywana. Kolejnym daniem popisowym Bułgarów jest sałatka szopska. Przyrządza się ją z pokrojonych pomidorów, papryki, ogórków, cebuli i sera. Ma bardzo ciekawy smak. Przystawka jest niezwykle orzeźwiająca i apetyczna. Wśród dań obiadowych warto wyróżnić także opiekane na rożnie kotleciki z mielonego mięsa, o nazwie kebapczeta, czy też zapiekankę mięsno- warzywną – musaka.
Wśród deserów króluje pałaczinka – nadziewany miodem i orzechami naleśnik. Popularna jest także bak ława – słodki deser. Znane na całym świecie są bułgarskie wina. Nie drogie w cenie, ale wspaniałe w smaku. Warte zauważenia są Gymza, Mawrut (wina czerwone), czy też Tamianka spośród białych win. Można pokusić się także o mocniejsze napoje alkoholowe, takie jak słynna śliwowica i rakija.
Kuchnia bułgarska bogata jest w różnego rodzaju ciekawe i smaczne potrawy. Wszystko to przygotowane w zdrowy sposób i podane w bardzo przystępnej cenie. Nic dziwnego więc w tym, że do Bułgarii rok rocznie przyjeżdża wielu turystów, którzy oprócz zwiedzania mają też ochotę spróbować tamtejszej kuchni.
Zobacz również: Czego spróbować w Chorwacji - wskazówki dla turystów