Kolorowo i dietetycznie
Aby poczuć się lekko i świeżo możemy wybrać lekką dietetyczną sałatkę, bez dodatku majonezu czy śmietany. Potrzebne nam będą tylko:
- sałata
- 2 pomidory
- papryka
- bazylia
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- oliwa
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy pomidory pokrojone w ósemki, paprykę posiekaną w kostkę. Następnie skrapiamy wszystko odrobiną oleju, dodajemy drobno posikany czosnek, sól, pieprz i świeże zioła.
Zobacz także: Kiełki w wiosennym menu
Kolorowo i pożywnie
Zdrowa i sycąca sałatka może być podstawą posiłku każdego, kto o siebie dba. Najprostszym sposobem jest sałatka makaronowa.
- makaron
- jajko
- kukurydza
- ser feta
- świeże warzywa, np. pomidor, ogórek lub papryka
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Do ugotowanego makarony wrzucamy jajko na twardo pokrojone w kostkę, kukurydzę z puszki, pokruszony ser feta, pokrojone na części kolorowe warzywa. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy.
Kolorowo i oryginalnie
Jako idealna przystawka nadaje się kolorowa sałatka ze świeżych warzyw zawinięta w tortillę. Potrzebne są do tego:
- mała kapusta pekińska
- rukola
- papryka
- szczypiorek
- pomidor
- koperek
- jogurt naturalny
- czosnek
- 6 placków tortilla
Kapustę myjemy i drobno kroimy. Dodajemy rukolę, paprykę pokrojoną w kostkę i posiekane koperek i szczypiorek. Jogurt łączymy z drobno posiekanym czosnkiem. Placki tortilla smarujemy jogurtem z czosnkiem, nakładamy pomidora pokrojonego w plastry, na to kładziemy sałatkę i zawijamy tortillę. Można związać tortillę długim szczypiorkiem.
Zobacz także: Zioła do wyhodowania w domu
Rzodkiewka - kolorowy symbol wiosny
Marzec to miesiąc, w którym nie tylko zaczyna się wiosna, ale także rozpoczyna się sezon na rzodkiewki. Oto nasza propozycja na kolorową sałatkę z rzodkiewką.
- sałata lodowa
- pęczek rzodkiewek
- pomidor
- 3 łodygi selera naciowego
- 10 dag pieczarek
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, cukier.
Sałatę i pieczarki kroimy w paski. Pomidory i rzodkiewki kroimy w półplasterki. Łodygi selera siekamy na drobne kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Z oliwy, octu, i przypraw przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę.
Zobacz także: Sałatki wiosenne