POLECAMY

Bakława – przesłodki deser z Bułgarii

Znany i ceniony jest również w Turcji i na Bałkanach. Związany silnie z tradycją bułgarską deser, przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości i orzechów. Sprawdź jak ją wykonać!
Bakława – przesłodki deser z Bułgarii

Bakława składa się z ciasta listkowego (bałkańska) lub ciasta filo (grecka). Przełożone jest ono warstwami pokrojonych orzechów: włoskich, laskowych, migdałów lub pistacji( w oryginalnej wersji są to pistacje), wymieszanych ze słodkim syropem cukrowym lub miodowym. Całość zapieczona, podawana w formie kwadratów, rombów i innych, zależnie od pomysłu. Polana lukrem bądź ostudzonym syropem, ozdobiona posiekanymi pistacjami.

Zobacz także: Warto znaleźć się w Chorwacji...

Przepis na prawdziwą bakławę

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo (500 gram)
  • 500 gram orzechów pistacjowych lub innych
  • ¼ kostki cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 2 szklanki wody i ¾ szklanki cukru – do przygotowania syropu

Sposób przygotowania:

1. Syrop - wodę z cukrem gotujemy w niedużym garnku na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
2. Orzechy pozbawiamy łupin, mielemy na drobne kawałki. Następnie mieszamy ze szklanką cukru (warto odłożyć trochę orzechów, które posłużą nam potem do dekoracji).
3. W drugim garnku klarujemy masło. Przestudzamy. Rozkładamy ciasto na bakławę, wycinamy je odpowiednio i układamy w wysmarowaną masłem foremkę( Należy pamiętać, aby reszta płatów ciasta pozostała przykryta ściereczką, gdyż szybko wysycha). Każdą warstwę cista smarujemy roztopionym masłem. Układamy je w foremce jedną na drugiej, aby powstało na sobie ok. 8 warstw.
4. Na ostatnią warstwę ciasta posmarowanego masłem kładziemy cienką warstwę orzechów. Czynność powtarzamy na przemian kładąc – ciasto –orzechy, aż do zużycia przygotowanych składników.
5. Na wierzchu układamy pozostałe ciasto, dokładnie wysmarowane masłem. Kroimy ciasto w formie na kawałki. Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni C, przez ok. 1,5 h, aż uzyska złoty kolor.
6. Czekamy aż trochę ostygnie. Polewamy syropem, dekorujemy orzechami. Najlepsza jest po dwóch dniach. Smacznego!

Zobacz także: Chorwackie desery

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)