Gjuwecz – pomysły na bułgarski niby-gulasz

Gjuwecz
Gjuwecz jest niezwykle aromatyczną potrawą, a to dzięki odpowiedniemu sposobowi przyrządzania. Mięso i warzywa przygotowywane są oddzielnie, a dopiero potem łączone. Istnieje wiele przepisów na ten bułgarski gulasz.
/ 15.06.2012 15:01
Gjuwecz

Mleczny gjuwecz z wieprzowiną

Jest dość nietypowy. Tak naprawdę nie zawiera w sobie mleka, ale jogurt.

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 jaja,
  • 1 kostka bulionowa,
  • ok. 400 g jogurtu,
  • pieprz i sól do smaku.

Pokrojone w drobną kostkę mięso oraz posiekaną cebulę i pomidora smażymy na oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem ( w małej ilości). Miękkie już mięso przekładamy do glinianego naczynia, wlewamy odrobinę wody, dodajemy kostkę bulionową. Całość zalewamy zmiksowanym sosem z jajek, jogurtu, mąki, soli i pieprzu. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, aż się zarumieni.

Zobacz także: Jak zrobić węgierskie leczo?

Gjuwecz pasterski

Składniki:

  • 2-3 cebule,
  • 50 dag zielonej papryki,
  • 15 dag owczego sera(ostrego),
  • 25 dag pomidorów,
  • 6 jajek,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 szklanki zsiadłego mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • natka pietruszki, sól.

Przygotowanie:

Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w kostkę, a paprykę w paski. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucić cebulę, paprykę i pomidory, smażyć aż staną się miękkie. Dodać starty ser, po czym przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Wymieszać zsiadłe mleko z jajkami i mąką, a następnie polać wcześniej przysmażone warzywa i posypać natką z pietruszki. Piec aż się zarumieni, podawać na gorąco.

Pomysłów na wspaniały gjuwecz jest naprawdę wiele. Oprócz mlecznego i pasterskiego, możemy przygotować także gjuwecz po słowiańsku, z pomidorami, czy z mięsem. Sposób, który wybierzemy zależy wyłącznie od naszych własnych upodobań kulinarnych.

Zobacz także: Jak zrobić tradycyjną sałatkę grecką?

Redakcja poleca

REKLAMA