Mleczny gjuwecz z wieprzowiną
Jest dość nietypowy. Tak naprawdę nie zawiera w sobie mleka, ale jogurt.
Składniki:
- 500 g wieprzowiny,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju,
- 1 pomidor,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- 4 jaja,
- 1 kostka bulionowa,
- ok. 400 g jogurtu,
- pieprz i sól do smaku.
Pokrojone w drobną kostkę mięso oraz posiekaną cebulę i pomidora smażymy na oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem ( w małej ilości). Miękkie już mięso przekładamy do glinianego naczynia, wlewamy odrobinę wody, dodajemy kostkę bulionową. Całość zalewamy zmiksowanym sosem z jajek, jogurtu, mąki, soli i pieprzu. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku, aż się zarumieni.
Zobacz także: Jak zrobić węgierskie leczo?
Gjuwecz pasterski
Składniki:
- 2-3 cebule,
- 50 dag zielonej papryki,
- 15 dag owczego sera(ostrego),
- 25 dag pomidorów,
- 6 jajek,
- 0,5 szklanki oleju,
- 2 szklanki zsiadłego mleka,
- 2 łyżki mąki,
- natka pietruszki, sól.
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w kostkę, a paprykę w paski. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucić cebulę, paprykę i pomidory, smażyć aż staną się miękkie. Dodać starty ser, po czym przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Wymieszać zsiadłe mleko z jajkami i mąką, a następnie polać wcześniej przysmażone warzywa i posypać natką z pietruszki. Piec aż się zarumieni, podawać na gorąco.
Pomysłów na wspaniały gjuwecz jest naprawdę wiele. Oprócz mlecznego i pasterskiego, możemy przygotować także gjuwecz po słowiańsku, z pomidorami, czy z mięsem. Sposób, który wybierzemy zależy wyłącznie od naszych własnych upodobań kulinarnych.
Zobacz także: Jak zrobić tradycyjną sałatkę grecką?