Poniżej przedstawię dwie propozycje łatwych, aczkolwiek ciekawie wyglądających i zaskakujących smakiem potraw, które można z powodzeniem nazwać deserami lub sałatkami owocowymi, choć jedna z propozycji może być podawana na ciepło.
Kuskus ze świeżą mięta, szafranem i rodzynkami
Niezbędne składniki to: dwie szklanki wody, pół łyżeczki szafranu, jedna łyżeczka oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli, dwie szklanki kuskusa, ćwierć filiżanki rodzynek, trzy łyżki stołowe świeżej, posiekanej mięty.
Przygotowanie
W rondelku zagotuj wodę, do której dodaj szafran. Przykryj pokrywką i odstaw wodę na bok, na pół godziny. Po tym czasie ponownie zagotuj wodę i dodaj do niej kuskus, oliwę, sól, rodzynki. Całość wymieszaj i zestaw z kuchenki. Znów przykryj potrawę i zostaw pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie potrawę można podawać, posypując każda porcję posiekaną miętą.
Proponuję podawać danie w przeźroczystych pucharkach, albo miseczkach, dzięki czemu widać ciekawą grę kolorów składników potrawy.
Polecamy:Algierski kuskus
Słodkie świeże daktyle
To będzie potrzebne: świeże daktyle, pół filiżanki masła, trzy czwarte filiżanki mąki, łyżeczka kardamonu.
Sposób przygotowania
Z daktyli wyjmij pestki. Owoce rozłóż do miseczek. W rondelku rozpuść masło i połącz je z mąką. Mieszaj te składniki ostrożnie i cały czas utrzymuj rondelek na małym ogniu, do czasu aż mąka się zrumieni.
Wówczas zdejmij masę z kuchenki i połącz z kardamonem. Kardamon dobrze wymieszaj z masą, którą teraz zostaw do ostygnięcia - jednak pamiętaj, by od czasu do czasu ją przemieszać. Kiedy masa będzie ciepła, ale nie gorąca - zalej nią daktyle.
Czytaj także:Jak smakują algierskie łakocie?