Bobotie - smakowita zapiekanka z RPA

Bobotie
Bobotie to zapiekane mięso mielone w polewie z jajek. Trafiło do RPA dzięki sprowadzeniu na tamte tereny ludności hinduskiej.
/ 13.04.2012 11:39
Bobotie

Dzięki sprowadzaniu do  RPA niewolników z Indonezji trafiła również to tego kraju niesamowicie pyszna malajska kuchnia. Jednym z najsłynniejszych jej dań jest Bobotie, które na teranie RPA zrobiło ogromną furorę i obecnie uznawane jest za tradycyjną potrawę południowoafrykańską. Jest to przyprawione mięso mielone zapiekane w polewie z jajek.

Bobotie znane jest w Kapsztadzie od XVII wieku. Wtedy przygotowywano go z mieszaniny mięsa baraniego i wieprzowiny. Z czasem przepis ten uległ zmianom i obecnie przyrządza się go z wołowiny lub jagnięciny. Najwcześniejsze przepisy mówiły, aby dodawać to tej potrawy imbir, majeranek i skórkę z cytryny. Później dotarcie na tamten teren curry znacznie ułatwiło przygotowywanie większości potraw. Tradycyjne Bobotie zawiera suszone owoce m.in. rodzynki. Często przyozdabia się tą potrawę orzechami, chutney i bananami.

Przepis na 6 osób.

Składniki:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1/2  szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 duże jajka
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 1 łyżka soli
  • 1 ¼ szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki białego octu winnego
  • 4 łyżki świeżo mielonego tumeric
  • 5 łyżek curry
  • 3/4 szklanki wołowego stoku
  • 3/4 szklanki owocowej chutney
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/4  szklanki rodzynek
  • duża utarta marchewka
  • 1/4 szklanki migdałów

Sposób przyrządzenia:

Posiekaną cebulę i czosnek podgrzej na oleju razem z liśćmi laurowymi. Dodaj mieloną wołowinę i gotuj do czasu aż osiągnie jasnobrązowy kolor. W misce wymieszaj sól, ocet, cukier, wodę, turmeric i curry. Następnie dobrze wymieszaną mieszankę dodaj do garnka z zarumienionym mięsem. Dodaj do tego wołowy stok i wszystko razem zagotuj. Po chwili dodaj chutney, rodzynki i bułkę tartą. Wymieszaj dobrze i zostaw na ogniu póki się nie ugotuje. Dodaj utartą marchewkę i migdały. Następnie całość przełóż do naczynia. Ubij jajka z mlekiem i polej tym mięso. Piecz w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 25 minut do czasu aż powstanie przyrumieniona i ścięta skorupka. Bobotie kroi się na kawałki i najczęściej podaje się z ryżem, poppadomos (indyjskim chlebem) i sałatą.

Jedyne, co zostaje to życzyć smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA