Cały sekret zrobienia tej potrawy polega na odpowiednim przygotowaniu przypraw i marynowaniu mięsa kurczaka w soku cytrynowym. Ale od początku.
Przygotujmy
2 łyżki oleju
1 cebulę, drobno pokrojoną
1 zielone, drobno posiekane chili
Zmiażdżony 1 ząbek czosnku
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
¼ łyżeczki mielonej kolendry
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
2 piersi kurczaka
100 ml (mniej niż pół szklanki) mleczka kokosowego
2 łyżki zmielonych migdałów (całe migdały można namoczyć we wrzątku, a następnie wrzucić do blendera)
Łyżeczka startego, świeżego imbiru
Szczypta garam masala
Sok z 1 cytryny
Zobacz także: Chicken pot-pie
1. Piersi z kurczaka skrapiamy sokiem z cytryny (można każdą przekroić na pół) i odstawiamy do lodówki na 40 minut.
2. W rondlu podgrzewamy olej i dodajemy cebulę, czosnek oraz chili. Smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu
3. Dodajemy kurkumę, kminek, kolendrę i sól
4. Następnie dodajemy przecier pomidorowy
5. Zmniejszamy ogień i wrzucamy do rondla kurczaka. Dusimy przez 6 minut.
6. Następnie wlewamy mleko kokosowe
7. Dodajemy migdały oraz szklankę wrzątku
8. Gotujemy wszystko bez przykrycia na małym ogniu przez około 7 minut
9. Dodajemy imbir i garam masala. Mieszamy.
10. Prawidłowo uduszone mięso kurczaka powinno po przekrojeniu być białe, ale bez wyraźnie odznaczających się włókien. Dlatego nie można go zbyt długo dusić.
11. Chicken korma podajemy z ryżem i soczewicą oraz chlebkiem naan.
Zobacz także: Jak zrobić chicken curry masala?