Jeśli chcesz zaprosić przyjaciół lub rodzinę na obiad w stylu włoskim nie możesz zapomnieć o deserze. Panna cotta i semifreddo to dobre propozycje deserów, jednak, gdy chcesz uczcić ważne wydarzenie zaserwuj swoim gościom pyszny tort włoski.
Z czego się składa?
Casatta to tort, zatem będziesz potrzebowała biszkopt i masę kremową. Przyda się również bita śmietana, owoce, a wersji sycylijskiej - marcepan.
Biszkopt
Do zrobienia biszkoptu będzie potrzebne: 6 jajek, 20 dag cukru, 20 dag mąki, 9 łyżek likieru Maraschino. Do casatty polecam wykonanie biszkoptu ubijanego na parze. Najpierw ubij jajka z cukrem, potem ubijaj je trzymając miskę nad parą przez 10 minut. Po tym czasie dalej mieszaj masę do ostygnięcia. Dodaj mąkę i wszystko razem wymieszaj. Ciasto upiecz w okrągłej formie - 170oC, 40 min. Likier będzie potrzebny później - nasączysz nim pokrojony na trzy placki biszkopt.
Polecamy: Sękacz
Masa - nadzienie
Masa, którą przełożysz biszkopt będzie zrobiona z: sera ricotty, cukru, wanilii, kandyzowanych owoców i gorzkiej czekolady. Najpierw zrób syrop - zagotuj wodę z cukrem i wanilią. Mieszając gotuj go na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie odstaw garnek na bok. Po upływie trzydziestu minut jeszcze ciepły syrop wymieszaj z ricottą - syrop nie może być gorący. A teraz to co najlepsze - do masy dodaj posiekane owoce i pokrojoną czekoladę. Masę należy podzielić na polowy - na pierwszy placek biszkoptowy po nasączeniu likierem wyłóż jedną część kremu, przykryj go drugim plaskiem (również nasączonym likierem) i posmaruj resztą kremu.
Całość wstaw do lodówki na 4 godzin.
Czytaj także: Ciasta na zimno
Dekoracja
Bitą śmietaną z cukrem i wanilią należy posmarować górę i boki ciasta.
Ułóż na niej owoce, pistacje lub zrób wersję z Sycylii - polej całość masą marcepanową, która po zastygnięciu pokryje tort płaszczykiem.