Zapewne tak jak wiele innych osób, kuszonych wystawami letnich kolekcji w sklepach, marzysz by zrzucić kilka kilogramów, poczuć się pięknie. Problem zaczyna się i kończy w tym samym punkcie: dieta i wyrzeczenia. Niełatwo jest osiągnąć wymarzone rezultaty bez ćwiczeń i ograniczeń żywieniowych. Prawdopodobnie jak się domyślasz, do odstrzału idą dania typu fast food, słodkie napoje… Ale czy wszystko musi jawić się w ciemnych barwach? Mamy wiosnę, a już niedługo nadejdzie lato, zatem nasza dieta powinna być przede wszystkim kolorowa i różnorodna. Nie myśl z czego musisz rezygnować, ale jak to zmodyfikować, by służyło twojemu zdrowiu i sylwetce.
Zobacz też: Jakie otręby wybrać?
Deser, który nie tuczy
Czemu zaczynamy od deseru? To całkiem proste. Im cieplej, tym odczuwamy mniejszą ochotę na jedzenie sycących, gorących dań i zup. Lodowe desery, owocowe koktajle, lekkie ciasta kuszą smakiem i zapachem, wprost ciężko jest się od nich uwolnić, a jeszcze trudniej od dodatkowych centymetrów, które po sobie zostawiają. Bez słodkości żyć się nie da i… nie warto! Zatem gdy nadejdą chwile słabości, warto zatroszczyć się o pyszne, niskokaloryczne ciasto z truskawkami.
Zobacz koniecznie: Jak piec ciasto francuskie?
Co to są otręby i do czego są nam potrzebne?
Otręby są tak bogate w błonnik, że można im nadać tę nazwę jako zamiennik. Powstają przy przemiale ziaren, często jako „produkt uboczny”. Występuje kilka odmian otrąb, najpopularniejsze to: owsiane, pszenne, jęczmienne, żytnie. Każde z nich wspomogą układ pokarmowy oraz korzystnie wpłyną na perystaltykę jelit. Warto wzbogacić o nie swój jadłospis, dorzucając garstkę do jogurtu czy muesli z mlekiem.
Polecamy: Coś na wiosnę - duszony rabarbar z pistacjami
Jak przyrządzić ciasto z otrębami i truskawkami?
Do wykonania tego ciasta (które również można nazwać tortem) nie potrzeba wielu składników, ale każdy z nich jest równie istotny. W wysokim pojemniku należy mikserem ubić 250ml jogurtu greckiego z sześcioma łyżkami ksylitolu (naturalny słodzik), następnie stopniowo dodawać 700g serka homogenizowanego i odrobinę zapachu waniliowego. Na koniec wlej rozpuszczone w wodzie (ostudzone!) trzy łyżki żelatyny i wszystko wymieszaj.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie biszkoptu z pięciu jajek: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy pół szklanki ksylitolu. Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do białek, delikatnie porcjując łyżką. Następnie dodajemy mąkę (3/4 szklanki) i otręby owsiane (1/4 szklanki), cały czas mieszając. Na wysmarowaną masłem i oprószoną otrębami tortownicę wylewamy gotową masę. Tak przygotowaną masę na ciasto pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180⁰C.
Gdy biszkopt ostygnie, kroimy ciasto na pół. Jedną część smarujemy dżemem truskawkowym, przykrywamy drugą połową biszkoptu, a na niej wykładamy wcześniej wykonaną masę. Wierzch wykańczamy dżemem i truskawkami – można też przyozdobić nimi bok ciasta.
Polecamy także: Jaki piekarnik do jakiego rodzaju ciasta?