Ciasta na zimno

Ciasta na zimno
Ciasta bez pieczenia, na zimno to łatwe w przygotowaniu desery, a przy tym bardzo smaczne. Nie trzeba być geniuszem kulinarnym, żeby przygotować coś słodkiego na zimno.
/ 18.12.2009 03:24
Ciasta na zimno

Na szybko

Ciasta na zimno to desery, które można bardzo szybko przygotować. Wystarczy poświęcić kilkanaście minut w kuchni, żeby stworzyć pyszny deser. Ciasta bez pieczenia odstawia się na kilka godzin do lodówki, a potem można się delektować smakołykiem. Ich dodatkowym atutem jest dostępność składników, a także ich niska cena.

Polecamy także: Pomysł na tartinki sernikowe

Bananowe tiramisu 

Pysznym deserem na zimno jest tiramisu bananowe. Potrzebujemy przede wszystkim banany(2-3), ser mascarpone (250g), serek homogenizowany (400g), także cukier (80g), żółtka (2-3) i ciemno kakao. Niezbędnymi składnikami są biszkopty, a także jak na tiramisu przystało potrzebne będzie kilka łyżek espresso. Jeżeli przygotowujemy deser dla najmłodszych smakoszy, możemy zrezygnować z espresso i wykorzystać kakao.

Przygotowując deser, najpierw wymieszajmy serek homogenizowany z serem mascarpone dodając cukier i żółtka. Do gorącego espresso należy również dodać cukier i odstawić do ostygnięcia. W głębokiej blasze należy wyłożyć biszkopty i polać je espresso. Nie polecam moczenia biszkoptów w kawie lub kakao, gdyż mogą się rozpuścić w rękach. Przygotowanym wcześniej kremem wysmarować biszkopty. Należy tę czynności powtórzyć jeszcze razy, położyć pokrojone w plasterki banany i ponownie krem. Na koniec posypać wierzch grubą warstwą kakao. Deser trzeba wstawić do lodówki na kilka godzin.

Zobacz także: Smaki Lacjum i Rzymu

Tort jabłkowy na zimno

Łatwym w przygotowaniu i smacznym ciastem bez pieczenia jest tort jabłkowy. Do przyrządzenia tego smakołyku potrzebujemy kostkę margaryny, cukier (1,5 szklanki), żółtka (2-3), a także biszkopty. Niezbędne w przygotowaniu deseru są jabłka(1 kg) .

Na początek należy margarynę z cukrem i z żółtkiem utrzeć na jednolita masę. Jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn. W tortownicy ułożyć biszkopty, na które trzeba posmarować przygotowaną wcześniej masę. Następnie układać warstwowo jabłka. Deser odstawić na 3-4 godzin do lodówki.

Serniki na zimno

Polecam także serniki na zimno, zobacz przepis: Sernik owocowy na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA