Jak serwuje się mezédes, czyli greckie przystawki

Mezédes podaje się na malutkich talerzykach, ale na każdym stole tych talerzyków zawsze jest tyle, że bez trudu naje się nimi wielka grecka rodzina. Przystawka ta to prawdziwa uczta.
Jak serwuje się mezédes, czyli greckie przystawki

Zabawa w próbowanie

W większość krajów śródziemnomorskich posiłek składa się z drobnej przystawki oraz dań głównych. Tymczasem w Grecji głównym daniem bywają same przystawki. Do miejscowego zwyczaju należy zamawianie mnóstwa małych przekąsek, które wypełniają cały stół, a potem wszyscy biesiadnicy razem je degustują. Nikt nie zatrzymuje talerzyka tylko dla siebie. I choć mezédes oznacza małe porcje, to kiedy spróbuje się ich kilkanaście, głód znika na wiele godzin. Uczta trwa długo, towarzyszy jej powolne popijanie ouzo i długie rozmowy o życiu. Kiedy nadchodzi czas płacenia rachunku, zaczyna się rytualna dyskusja, kto ma go zapłacić. Co ciekawe, chcą wszyscy, podkreślając w ten sposób, jak miło im było zjeść posiłek w tak miłym towarzystwie. Na końcu zwykle rachunek dzieli się równo na liczbę gości, każdy płaci za kawałeczek wielkiej przystawkowej uczty i wszyscy opuszczają miejsce spotkania w doskonałych humorach.

Lekkie smaki Południa

Mezédes najczęściej bywają bardzo proste, ale na małych talerzykach pojawiają się też dania bardzo wyszukane. Do ulubionych przekąsek należy gruby plaster sera feta obficie polany oliwą i posypany świeżymi ziołami. Czasami podaje się go w wersji smażonej, częściej jednak jada się na zimno. Grecy chętnie jedzą też sałatki, na przykład tę z pomidorami, ogórkami, cebulą i serem feta, którą my najczęściej nazywamy po prostu sałatką grecką. Miłośnicy warzyw mają zresztą ogromny wybór. Jadają warzywa grillowane, marynowane, smażone, faszerowane lub w formie bardzo gęstej pasty. Na liście przebojów prowadzą bakłażany, cukinie, papryki i pomidory. Obok nich staje zwykle słynny grecki sos jogurtowo-czosnkowy, czyli tzatziki, a wśród talerzyków bez trudu odnaleźć można oliwki, których Grecy znają całe mnóstwo i każdy znajdzie swój ulubiony rodzaj.

Polecamy: Jak pić i podawać Quzo?

Z rybą lub mięsem

Wprawdzie Grecy uwielbiają warzywa, ale nie pogardzą też smakowitym kąskiem mięsnym lub rybnym. Grillowane szaszłyczki z jagnięciny, kulki z mięsa mielonego, malutkie gołąbki owinięte w liście winogron - to tylko niektóre z greckich pomysłów na mięsną przekąskę. Wśród przysmaków z owoców morza prym wiodą chrupiące krążki kalmarów smażone w cieście i sałatka z ośmiornicy, do tego grillowane krewetki, klopsiki krabowe, smażone sardynki... Kiedy na stole pojawiają się kolejne malutkie talerzyki z mezédes, po prostu nie ma takiej możliwości, by nie znaleźć wśród nich czegoś w sam raz dla siebie.

Zobacz także: Jak poruszać się po greckiej mapie win?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)