Jak się jada warzywa na Madagaskarze?

szpinak na patelni
Mieszkańcy tej pięknej wyspy jedzą bardzo dużo warzyw, przy czym najczęściej towarzyszą one rozmaitym mięsom i są podawane razem do ryżu.
/ 04.01.2011 14:44
szpinak na patelni

Liściaste przysmaki

Jednym z bardziej popularnych dań warzywnych na Madagaskarze jest ravitoto. Są to siekane liście manioku, które przyrządza się z orzeszkami i pokrojoną dość drobno wieprzowiną. Z kolei romazava powstaje wprawdzie w zdecydowanej większości z różnych mięs, jednak bardzo istotnym jej elementem są liście szpinaku dodawane pod koniec przygotowywania. Zielone liście różnych roślin często służą jako podstawa do uzyskania ciekawych w smaku bulionów, a także jako dodatek do dań mięsnych.

Zobacz także: Jak przyrządzić romazavę?

Groch i fasola

Wśród różnych warzyw groch i fasola cieszą się dużym uznaniem. Popularna jest biała fasola lub fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Groch jest podstawą dania mięsno-warzywnego o nazwie voanjobory, w której do groszku dorzuca się cebule, czosnek, pomidory oraz imbir, a także mięso wieprzowe. Czosnek i cebula są bardzo częstym dodatkiem do rozmaitych dań mięsnych, niewiele rzadziej wykorzystuje się też pomidory.

Zupa jarzynowa

Jednym z oryginalnych dań tego regionu jest potrawa o nazwie lasopy, która jest swoistym skrzyżowaniem gęstej zupy i potrawki. Istnieje wiele receptur tego dania, wszystko zależy od gospodyni. Skład warzyw za każdym razem jest inny, ale podstawą jest obecność w tej pożywnej zupie różnych gatunków warzywnych, a także częste i niemałe kąski mięsne, najczęściej cielęce. Dzięki temu zupa ta z powodzeniem stanowić może samodzielne danie obiadowe. Wiele gospodyń po ugotowaniu, wyjmuje mięso i miksuje warzywa, nadając zupie postać gęstego kremu.

Zobacz także: Tunezyjskie zupy i sałatki

Redakcja poleca

REKLAMA