Jak przygotować pinzimonio?

Warzywa i owoce to składniki, które Włosi uwielbiają pod każdą postacią.
Choć nazwa wielu z nas wydaje się nieznajoma, kryje się pod nią potrawa, która zachwyca prostotą smaku, a przy tym doskonale integruje wszystkich przy stole. Poznaj sposób przygotowania pinzimonio.
/ 08.10.2010 10:07
Warzywa i owoce to składniki, które Włosi uwielbiają pod każdą postacią.

Pyszne chrupanie

We Włoszech pinzimonio jest popularnym pomysłem na spotkania z przyjaciółmi. Kiedy wszyscy siedzą przy stole i rozmawiają, magiczny talerz z warzywami przeznaczonymi do podjadania okazuje się doskonałym rozwiązaniem. Na możliwie jak największym półmisku przygotowuje się świeże i najlepiej młode warzywa, kroi je w słupki lub kawałki nadające się do szybkiego zjedzenia bez używania sztućców. Najczęściej kroi się seler naciowy, marchewkę, koper włoski, cebulkę, świeże ogórki, rzodkiewkę, paprykę czerwoną. Zestaw nie musi być zawsze taki sam, dostosowuje się go do wielkości stołu i ilości gości.

Polecamy: Jak powstaje ribollita?

Smaczne zamaczanie

Pinzimonio to jednak nie jest jedzenie warzyw sauté, lecz podgryzanie ich po zamoczeniu w specjalnym sosie. Każdy uczestnik biesiady dostaje własną miseczkę z dipem. Może go sobie skomponować indywidualnie, często jednak gospodarz przygotowuje go sam. W skład sosu wchodzi najlepszej jakości oliwa z oliwek, ocet winny oraz przyprawy, zwykle wystarcza sol i pieprz. Jeśli warzywa są naprawdę świeże i chrupiące, dodatek lekko kwaskowego sosu czyni tę potrawę genialnym wynalazkiem. We włoskich sklepach można kupić gotowe zestawy do podawania pinzimonio, w skład których wchodzi jeden wielki półmisek i kilka małych miseczek na sos. Rzymianie podobne danie nazywają cazzimperio, a mieszkańcy Piemontu wykorzystali pomysł, zmieniając go nieco, bo warzywa lekko blanszują, a sos jest gęsty i gorący, często z czosnkiem i anchois. Ich danie zwie się bagna coada.

Zobacz także: Jak zrobić panzanellę?

Redakcja poleca

REKLAMA