Niskotłuszczowe risotto z krewetkami

Jednym ze składników koszari jest ryż.
Risotto to popularne danie zaliczane do kanonu włoskich specjałów, zatem grzechem byłoby nie skosztować oryginalnej wersji tej potrawy podczas pobytu we Włoszech. Jej smak uzależnia, ale niestety nadmierną słabość do tego typu rarytasów, możemy przypłacić dodatkowymi kaloriami. Jak temu zapobiec, a jednocześnie rozkoszować się smakami słonecznej Italii? Sposobem na to może być niskotłuszczowe risotto z krewetkami.
/ 03.03.2011 18:23
Jednym ze składników koszari jest ryż.

Nie bez powodu kuchnia włoska zaliczana jest do najsmaczniejszych, ale niestety i najbardziej kalorycznych kuchni świata. Gdy weźmiemy pod lupę tradycyjną wersję risotto zobaczymy, że zawiera dużo masła i sera, którym daleko od dietetycznych produktów. Idealnym wyjściem jest ich ograniczenie i np.wykorzystanie owoców morza - Włosi nigdy nie łączą ich z serem, dlatego jego ilość ulega znacznej redukcji. Naturalnie, krewetki można zastąpić krabem lub kurczakiem, a np. bazylię - szczypiorkiem.

Dzięki tym modyfikacjom każdy znajdzie wersję dla siebie, a potrawa nabierze indywidualnego, autorskiego charakteru. Jest to wyzwanie dla wyobraźni oraz spore pole do kulinarnego popisu.

Wykonanie

Na rozgrzanej patelni podsmaż pól drobno posiekanej cebuli i czosnek aż do zeszklenia. Dodaj 150 g ryżu i wlej ok. 75 ml białego wina - mieszaj do czasu, aż płyn się wchłonie. Do wykonania następnych czynności potrzebujesz 750 ml chudego bulionu warzywnego (najlepiej ciepłego), którego należy stopniowo dolewać po chochelce i wciąż mieszać przez ok. 15 minut do czasu, gdy ziarenka ryżu wypuszczą kremową skrobię. Następnie dorzuć pęczek drobno posiekanej zielonej cebulki (smaż przez 5 minut), dodaj 150 g ugotowanych krewetek oraz 3 łyżki gęstej, niskotłuszczowej śmietany.

Bardzo ważnym elementem przygotowywania risotto jest cierpliwość (całość trzeba dosyć ostrożnie mieszać) oraz kilkakrotne próbowanie ryżu - nie można dopuścić, aby stał się rozgotowaną, kleistą "papką". Gdy będzie on miał odpowiednią twardość (al dente), wtedy możesz zestawić go już z ognia, przyprawić i skropić cytryną. Do udekorowania potrawy przed podaniem, warto wykorzystać skórkę cytryny i bazylię.

Polecamy: Sztuka przyrządzania risotto

Redakcja poleca

REKLAMA