Wiele dań kuchni brazylijskiej bazuje na krewetkach czy ośmiornicach. Krewetki bywają w Brazylii suszone, grillowane, gotowane, marynowane, a z każda z tych postaci wiąże się ciekawe danie kuchni brazylijskiej.
Caruru
Jest to popularne danie, łatwe do przygotowania, wymagające zaledwie kilku składników: krewetek, cebuli, oleju palmowego i orzechów nerkowca.
Vatapa
Krewetkowe puree z dodatkiem mięsa ryb, najczęściej podawane w towarzystwie gęstego sosu. Sos ten należy przygotować z oliwy dande, orzeszków ziemnych, mleka kokosowego i imbiru. Można też urozmaicić ten przepis stosując następujące składniki sosu: bagietka lub ciabatta namoczona w wodzie, masło orzechowe, mleko kokosowe, olej palmowy, cebula, czosnek, imbir, sól i pieprz. Wszystkie te elementy należy zmiksować w blenderze, by powstała gładka masa.
Należy ją zagotować na wolnym ogniu, by zgęstniała. Na koniec trzeba dodać krewetki i rozdrobnioną rybę.
Polecamy: Co trzeba wiedzieć o smażeniu ryb?
Sururu
Propozycja podania owoców morza w otoczeniu owocowych aromatów i słodkiego smaku. By przygotować te potrawę będziesz potrzebowała: mieszankę owoców morza, lub same krewetki - w zależności od upodobań kulinarnych, cukier trzcinowy, wodę różaną i owoce. Owoce należy zagotować w wodzie z dodatkiem cukru trzcinowego.
Możesz też pokusić się o dodanie niewielkiej ilości wody różanej. Nie zapomnij o dodaniu owoców, najlepiej sprawdzą się owoce brazylijskie takie jak: pomarańcze, ananasy, mango.
Acaraje
To również brazylijska propozycja podania krewetek. Tym razem suszonych. Jest to pewnego rodzaju brazylijski fast food. Należy przygotować "fasolowe" ciasto, z którego będą formowane owalne pulpety, w środek każdego z nich należy wcisnąć suszoną krewetkę.
Czyj także: Jak przygotować owoce morza z grilla?