Fot. Fotolia
Langusta w całości – jak ją jeść?
Możemy się spotkać z różnymi sposobami serwowania langusty, a każdy z nich zmusza nas do innego sposobu jedzenia. Pierwszy z nich to skorupiak w całości. Ten sposób podania zmusza nas do nieco większego wysiłku. Do zmiażdżenia stosunkowo twardej skorupy używamy odpowiednich szczypiec nieco przypominających dziadka do orzechów.
Z tak rozłupanej langusty delikatnie wydłubujemy mięso za pomocą specjalnie przygotowanego widelca.
Langusta przecięta na pół – zasady jedzenia
Najczęstszym sposobem podawania langusty jest skorupiak przecięty na pół wzdłuż. To trochę ułatwia sprawę jedzącemu, gdyż nie musi męczyć się z miażdżeniem skorupy. Wystarczy specjalnym nożem i widelcem wydobyć mięso z przepołowionej części.
Jeśli sami przygotowujemy ucztę z langustą w roli głównej, powinniśmy pamiętać o dołączonej do każdego nakrycia miseczce z lekko ciepłą wodą, plasterku cytryny i talerzyku na odpadki. Woda i cytryna pozwoli nam oczyścić palce, którymi pomagaliśmy sobie przy jedzeniu skorupiaka.
Zobacz także: Jak ugotować i w jaki sposób jeść kraba?