Ciasto w polewie marcepanowej.

Królestwo niemieckich wypieków

Ciasta niemieckie uznawane są za jedne z najsmaczniejszych w Europie. Ich tradycja, smak i różnorodność nieprzerwanie znajdują uznanie wśród miłośników słodkości.
/ 21.09.2016 16:07
Ciasto w polewie marcepanowej.

Ciasta

Pflaumenkuchen (placek ze śliwkami) – najczęściej jadany w Niemczech jesienią. W niektórych landach zwany Zwetschgendatschi (z uwagi na zastosowanie śliwek węgierek). Najlepszy do spożycia tuż po wyjęciu z pieca, obsypany grubą warstwą cukru. Miastem rodzinnym tego ciasta jest bawarski Augsburg. W zależności od preferencji smakowych do jego wyrobienia można użyć ciasta drożdżowego, jak również półkruchego ciasta na proszku.

Quark-Streuselkuchen (sernik z kruszonką) – to klasyczne ciasto do kawy. Jego popularność wynika z prostoty przygotowań.

Strudel – najprawdopodobniej do Niemiec trafił z sąsiedniej Austrii. Do jego składników zaliczamy mąkę, jajka, odrobinę tłuszczu oraz dodatki, z których najczęściej wybierane są biały ser i jabłka, stąd słynna nazwa Apfelstrudel (strudel z jabłkami).

Torty

O niemieckich tortach panuje opinia, iż są tak piękne, że szkoda je jeść. Są nie tylko pyszne, lecz również ogromnych rozmiarów. Do ich wyrobu najczęściej używa się śmietany i kremu maślanego. Bez wątpienia najpopularniejszym tortem niemieckim jest szwarcwaldzki tort wiśniowy (Schwarzwaldem Kirschtorte).

Zobacz także: Jak się jada w Niemczech?

Wieniec frankfurcki (Frankfurter Kranz) – jest równie popularny jak szwarcwaldzki tort wiśniowy. Wykonywany na okrągłej formie z wkładką. Pieczony w niej biszkopt, rozkrawany następnie na 3 części nasączany jest likierem lub wiśniówką. Dodatkowo smarowany kremem maślanym. Jedyną wadą wieńca jest bardzo długi czas przygotowania.

Krem maślany (Buttercreme) – torty kremowe uznawane były za oznakę dobrobytu związanego z cudem gospodarczym. Należą do ulubionych niemieckich deserów.

Sernik (Kasekuchen) – uznawany jest za ulubione niemieckie ciasto. W Niemczech mówi się, że ile gospodyń, tyle pomysłów na jego przygotowanie. Tajemnica sukcesu polega na odpowiednim doborze składników oraz adekwatnej temperatury pieczenia.

Torty owocowe

Należą do klasycznego repertuaru cukierniczego. Pieczone są przede wszystkim w okresie owocobrania, kiedy nie brakuje tanich owoców. Każdy region Niemiec szczyci się własnymi tortami owocowymi. 

Najpopularniejszym tortem owocowym jest tort z jabłkami z rumem (Apfeltorte mit rum), m.in. dlatego, że jabłka są dostępne przez cały rok. Jako nadzienie do tortu mogą służyć również inne owoce. 

Poleca się kupowanie gotowych podkładów z kruchego ciasta lub zamrożonego ciasta francuskiego, by następnie rozprowadzać na nich świeże blanszowane owoce. Do dekoracji wierzchu tortu wystarczy prosta polewa.

Pierniki

To jedne z najstarszych ciastek – aromatyczne pierniki od XI wieku zdobiły średniowieczne targi w Europie.

Bez wątpienia najlepsze i najsmaczniejsze spośród nich to: 

Oblaten-Lekbuchen (pierniki opłatkowe) - mają swój rodowód w Norymberdze. Pierwotnie opłatki służyły jako hostie podczas mszy świętej. Jednakże bardzo szybko dostrzeżono ich walory smakowe, dodając je jako składnik słodkiego ciasta na piernik. Dzięki opłatkom ciasto nie przywierało do blachy, pozostawiając ciasteczka świeższymi na dłużej. 

Oprócz mąki i miodu ważnymi składnikami pierników są przyprawy korzenne, takie jak: anyżek i imbir, kardamon i kolendra, muszkat i goździki, ziele angielskie i cynamon.

Elisen-Lekbuchen (Pierniki Elizy) – pieczone przede wszystkim na Boże Narodzenie. To najwyższej jakości pierniki opłatkowe. Aż 25% masy ciasta powinny stanowić migdały lub orzechy.

Aachener Printen (Pierniki Akwizgrańskie) – początkowo były formowane w różne kształty, jednak teraz są znane tylko jako płaskie prostokąty. Swój bardzo specyficzny smak zawdzięczają grudkom cukru kandyzowanego, który podczas pieczenia pozostaje nierozpuszczony.

Zobacz także: Jakie są niemieckie wina?

Marcepan lubecki

Ojczyzną marcepana jest Lubeka. Niemal 200-letnia tradycja pozwoliła na stworzenie pomysłów na ponad 300 marcepanowych specjałów. Są to np. chlebki i torty, praliny i pasztety, owoce i figurki. Do składników marcepana zalicza się migdały, cukier i wodę różaną.