Jak przyrządzać mięso w brazylijski sposób?

Dorsz z grilla.
Przyrządzanie mięsa w brazylijski sposób może być egzotyczną wyprawą w świat egzotyki. Kuchnia brazylijska oparta jest w dużej mierze na mięsie i potrawach z niego przyrządzanych. Kraj ten słynie wręcz z nadprodukcji mięsa, które trafia do szkół i szpitali, a także jest niemalże rozdawane wśród społeczeństwa podczas festynów.
/ 28.11.2010 10:22
Dorsz z grilla.

Brazylijczycy jedzą wiele rodzajów mięsa: wołowe, wieprzowe, drób, ryby i owoce morza. Mają w swym jadłospisie także potrawy z dodatkiem krwi i podrobów.
Brazylijskie grillowanie

Wiele miejsca w kulturze kulinarnej Brazylijczyków zajmuje grillowanie. Różni się ono znacznie od znanego nam grillowania. Brazylijczycy, jako naród towarzyski, grillują olbrzymie ilości mięsa, by każdy z wielu gości najadł się do syta, na olbrzymich grillach. Grillowana wołowina czy wieprzowina zanim trafi na ruszt musi spędzić nieco czasu w zalewie - marynacie najczęściej wykonanej z oliwy z dodatkiem posiekanych ziół i papryki.

Pomysł na podroby

Jedną z dość popularnych potraw brazylijskich jest sarapatel. Potrawa, która nie wszystkim smakoszom przypadnie do gustu. Jednak może lepiej najpierw ją spróbować, a potem analizować jej skład.

Do przygotowania tej potrawy potrzebna jest świeża zwierzęca krew, wątroba i serce wołowe albo baranie. Całość gotuje się z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli.

Aby wszystko wykorzystać

Brazylijską propozycją kulinarną na czasy kryzysu może być feijoada. Oczywiście pod warunkiem, że ananasy i pomarańcze rosną w ogródku, gdyż s one ciekawym uzupełnieniem mięsnego dania.

Potrawa ta wykorzystuje te elementy mięsa wołowego czy wieprzowego, które często są odrzucane, a mianowicie; ozor wieprzowy lub wołowy, uszy i ogon wieprzowy. Do tej mieszanki dodaje się kiełbasę, fasolę i przyprawy. 

Polecamy: Jak skomponować posiłek w stylu chińskim?

Inne propozycje przyrządzania mięs

W kuchni brazylijskie mięsa się marynuje, nadziewa się nim bułki, dodaje do zapiekanek, grilluje i podaje z ostrymi sosami. Mięso drobiowe z kolei podaje się z grilla lub w dużej ilości sosu. 

czytaj także: Brazylijskie trunki

Redakcja poleca

REKLAMA