Brazylijczycy jedzą wiele rodzajów mięsa: wołowe, wieprzowe, drób, ryby i owoce morza. Mają w swym jadłospisie także potrawy z dodatkiem krwi i podrobów.
Brazylijskie grillowanie
Wiele miejsca w kulturze kulinarnej Brazylijczyków zajmuje grillowanie. Różni się ono znacznie od znanego nam grillowania. Brazylijczycy, jako naród towarzyski, grillują olbrzymie ilości mięsa, by każdy z wielu gości najadł się do syta, na olbrzymich grillach. Grillowana wołowina czy wieprzowina zanim trafi na ruszt musi spędzić nieco czasu w zalewie - marynacie najczęściej wykonanej z oliwy z dodatkiem posiekanych ziół i papryki.
Pomysł na podroby
Jedną z dość popularnych potraw brazylijskich jest sarapatel. Potrawa, która nie wszystkim smakoszom przypadnie do gustu. Jednak może lepiej najpierw ją spróbować, a potem analizować jej skład.
Do przygotowania tej potrawy potrzebna jest świeża zwierzęca krew, wątroba i serce wołowe albo baranie. Całość gotuje się z dodatkiem pomidorów, papryki i cebuli.
Aby wszystko wykorzystać
Brazylijską propozycją kulinarną na czasy kryzysu może być feijoada. Oczywiście pod warunkiem, że ananasy i pomarańcze rosną w ogródku, gdyż s one ciekawym uzupełnieniem mięsnego dania.
Potrawa ta wykorzystuje te elementy mięsa wołowego czy wieprzowego, które często są odrzucane, a mianowicie; ozor wieprzowy lub wołowy, uszy i ogon wieprzowy. Do tej mieszanki dodaje się kiełbasę, fasolę i przyprawy.
Polecamy: Jak skomponować posiłek w stylu chińskim?
Inne propozycje przyrządzania mięs
W kuchni brazylijskie mięsa się marynuje, nadziewa się nim bułki, dodaje do zapiekanek, grilluje i podaje z ostrymi sosami. Mięso drobiowe z kolei podaje się z grilla lub w dużej ilości sosu.
czytaj także: Brazylijskie trunki