Jak przygotować miękką wołowinę?

Jak przygotować miękką wołowinę?

Miękka i delikatna wołowina to obiekt westchnień niejednej pani domu. Zdradzamy kilka sposobów, jak przygotować idealną pieczeń.
/ 02.07.2010 12:19
Jak przygotować miękką wołowinę?

To sposoby, które zdradził nam zaprzyjaźniony szef restauracji, serwującej steaki. Kluczem do idealnej pieczeni jest po pierwsze dobre, skruszałe mięso, po drugie - właściwa marynata. Najprostsza z nich to oliwa z dodatkiem pieprzu i z dużą ilością soku z cytryny.

Niezawodnym sposobem na zmiękczanie wołowiny jest także ocet - rozluźnia on bowiem tkankę mięśniową. Najlepiej wybrać biały, winny ocet – nie wpłynie na kolor mięsa - ale nieźle sprawdza się też ocet balsamiczny. Warto wymieszać go z pieprzem i solidną porcją przypraw. Marynując wołowinę, lepiej zrezygnować z soli – mięso nie puści wówczas cennych soków. A po dwóch godzinach marynowania wołowina jest gotowa do dalszych przygotowań!

Jeśli szukamy wołowiny na carpaccio lub roastbeef wybierzmy mięso, które dobrze już skruszało – będzie ono ciemne, ale za to miękkie po przygotowaniu. Inaczej będzie z wołowiną na bitki lub gulasze – wówczas możemy wybierać mięso jasne i krwiste.

Zobacz także: Jak smażyć steki?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/28.04.2012 21:57
Powinno się opisywać od razu jaka część jest do czego przeznaczona, młodzi się nie znają. Tak jest na zachodzie praktykowane