W postaci suszonej lub świeżej trawę cytrynową podgrzewa się na patelni z odrobiną oleju, aby wydobyć pełnię aromatu. Taki olej stanowi bazę sosów, można nim przyprawiać sałatki, zupy, dania z ryb i owoców morza.

Jak zrobić kurczaka z trawą cytrynową?

Trawa cytrynowa, to obok sosu rybnego, ważny wyróżnik kuchni wietnamskiej. A jak wiadomo – „kurczak i coś cytrynowego” to stare, dobre małżeństwo.
/ 04.11.2010 18:02
W postaci suszonej lub świeżej trawę cytrynową podgrzewa się na patelni z odrobiną oleju, aby wydobyć pełnię aromatu. Taki olej stanowi bazę sosów, można nim przyprawiać sałatki, zupy, dania z ryb i owoców morza.

Smaczkiem w tej potrawie jest wykorzystanie mięsa z udek kurczaka, ale pozbawionego skóry i kości.
Wystarczy udka (tzw. pałki) przekroić wzdłuż, zdjąć skórę, a następnie odkroić mięso od kości. I gotowe. 


Zatem do kurczaka z trawą cytrynową potrzebne będą:
6 udek kurczaka (bez skóry i kości)
2 łodygi trawy cytrynowej (obrane i rozgniecione), może być też trawa cytrynowa ze słoika – wówczas użyjmy 6 kawałków.
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki bulionu drobiowego (można też rozpuścić kostkę rosołową w wodzie)
1 łyżeczka cukru
po 1 łyżeczce mielonej chili i mąki kukurydzianej
1 cebula
1/2 szklanki oleju
po 1 łyżeczce posiekanej cebuli
świeżego imbiru i czosnku

Do miski wrzucamy mięso z udek, zgniecioną i pokrojoną trawę cytrynową, 2 łyżki sosu sojowego i sól. Mieszamy i w takiej marynacie, pod przykryciem wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. A potem – po wyjęciu – mięso kurczaka należy ogrzać do temperatury pokojowej, żeby równo się udusiło. Aby to zrobić, wystarczy potrzymać przez 30 minut miskę z marynatą poza lodówką. 


Następnie mieszamy w misce bulion z resztą sosu sojowego, cukrem i chili. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy na warstwy (wyjdą zgrabne łódeczki).

Polecamy: Jak zrobić sos nuoc cham?


Rozgrzewamy wok na średnim ogniu, lejemy olej i podgrzewamy go. Wrzucamy doń cebulę, imbir (posiekany) i czosnek. Gdy tylko rozejdą się po kuchni aromaty, zmniejszamy ogień, wkładamy do woka kurczaka i smażymy 2 minuty.
Potem wlewamy sos, gotujemy minutę, a na koniec zagęszczamy całość za pomocą mąki kukurydzianej rozmieszanej w 2 łyżkami zimnej wody.

Polecamy: Jak zrobić zupę pho?

Taki kurczak doskonale smakuje z ryżem. W

Warto wyjąć z tej potrawy trawę cytrynową. Aromat już zostawiła. No chyba, że nie chcecie.