Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag margaryny
- 6 jajek
- 30 dag mąki
- 20 dag cukru kryształu
- cukier wanilinowy
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 3 dag czekolady
- opcjonalnie do dekoracji: rodzynki w czekoladzie lub zwykłe bakalie
Przygotowanie:
Zobacz przepis na babkę dwukolorową!
- Margarynę utrzyj z cukrem, dodając po jednym żółtku, następnie naprzemiennie - mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę.
- Z białek ubij pianę i delikatnie wmieszaj w ciasto.
- Do 1/3 części ciasta dodaj kakao i wymieszaj.
- Na dno foremki przełóż ciasto ciemne, a na nim rozprowadź ciasto jasne.
- Delikatnie dociśnij do dna drewnianą łopatką.
- Piecz przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po upieczeniu ciasto wyjmij z formy.
- Posmaruj z wierzchu rozpuszczoną czekoladą i posyp rodzynkami.
Zobacz więcej wielkanocnych przepisów:
Pasztet z żurawiną - przepis
Biała kiełbasa domowa - krok po kroku
Jajka wielkanocne - 19 pomysłów
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Pasztet jajeczny - przepis