Słodkie i kolorowe
Mieszkańcy Wenezueli zgodnym uwielbieniem obdarzają napoje w stylu coli. Piją ją do posiłków i bez okazji, na ochłodę i dla pobudzenia energii. Wśród miejscowych smaków również królują napoje słodkie i gazowane, ogromnym powodzeniem cieszy się na przykład przypominająca w smaku gumę do żucia Frescolita. Upalne dni sprzyjają tworzeniu rozmaitych napojów orzeźwiających. Wenezuelczyk chętnie sięga po limonada frappe, czyli lemoniadę z pokruszonym lodem, a także słodko-limonowy papelón con limon, z limonką i cukrem trzcinowym Popularne są też napoje o smaku kokosowym oraz rozmaite koktajle owocowe. Niektóre opierają się tylko na owocach, w innych znajduje się też mleko (merengada).
Zobacz także: Drinki i napoje chilijskie
Oryginalne smaki
Znana w całej Ameryce Południowej chicha w wersji wenezuelskiej najczęściej powstaje z ryżu, czasami z kukurydzy. Pijana jest zawsze z lodem, często też z cynamonem i jakimś owocem, np. ananasem. Z kolei Malta to rodzaj lekko gazowanego napoju słodowego, przypominającego ciemne piwo bezalkoholowe. Doskonale orzeźwia i gasi pragnienie, bardzo często towarzyszy rozmaitym przekąskom jedzonym na ulicy. Popularna w całej Ameryce Południowej, ale Wenezuelczycy darzą ją szczególnym uznaniem. Ponieważ Malta ma długą, ponad stuletnią historię, niektórzy jej wielbiciele twierdzą, że od niej swój początek wzięły wszystkie inne napoje tego typu. Często pijana jest z lodem, niektórzy dolewają też nieco mleka. Wśród alkoholi dużym powodzeniem cieszy się rum, a także słodki crema ponche, w którego składzie jest mleko, żółtka, rum, cukier oraz korzenne nuty wanilii i cynamonu, a zdarza się też odrobina kawy.
Zobacz także: Co się pije w Brazylii?