Americano - wbrew nazwie jest to tradycyjny drink z Włoch.

Drinki i napoje chilijskie

Drinki i napoje chilijskie nie ograniczają się do wina. Chociaż cały świat zachwyca się chilijskimi winami, w ich ojczyźnie bardzo chętnie sięga się po inne trunki i napoje alkoholowe. Lekkie napoje alkoholowe, jak i mocniejsze sprawią, że poczujecie się jak na słonecznej plaży.
/ 16.11.2010 11:20
Americano - wbrew nazwie jest to tradycyjny drink z Włoch.

Pisco

O jego pochodzenie całkiem poważną wojnę toczą ze sobą dwa kraje: Chile i Peru. Każde z nich ma swoje argumenty, a mieszkańcy obu krajów z równym zaangażowaniem oddają się smakowaniu pisco. Jest to rodzaj winiaku produkowanego ze sfermentowanych, a następnie poddanych destylacji winogron. W Chile najczęściej używa się do tego gron odmian muscat. Produkt końcowy ma moc w granicach 30-35 procent alkoholu. Dłużej leżakujące odmiany osiągają bardzo dobrą jakość i wyrafinowany smak. Pisco chętnie pija się w formie drinka. Najbardziej znany nazywa się pisco sour i jest mieszanką pisco oraz cytryny lub limonki, syropu cukrowego, białka jajek (najlepiej w formie lekko ubitej piany), często także odrobiny dowolnego likieru ziołowego. Drink o nazwie piscola jest prostym połączeniem pisco i coli, natomiast serena libre to pisco z sokiem z papai.

Ogon małpy

Wśród ulubionych trunków jest też aguardiente, rodzaj wódki otrzymywanej z owoców, odpowiednik włoskiej grappy. Można go w czystej postaci dodawać do różnych napojów i drinków. Najsłynniejszy jest ogon małpy (cola de mono), który wedle ludowych przekazów swą nazwę zawdzięcza podobno temu, że drzewa się po nim bardziej kołyszą. Nie jest to napój na każdy gust, jest bowiem naprawdę słodki. W jego skład wchodzi mocna kawa, duża porcja mleka, aguardiente w niemałych ilościach, a do tego wedle uznania rum, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa i wanilia. Napój pija się szczególnie w okresie zimowym, często w większym gronie. Z aguardiente powstają też likiery, najsłynniejszym jest licor de oro, w którego składzie jest też serwatka oraz skórka cytryny i szafran (stąd piękny, złoty kolor).

Zobacz także: Grappa - bimber czy wódka dla koneserów?

Chicha

To rodzaj bardzo lekkiego napoju alkoholowego, o jasnej, słomkowej barwie i kwaskowym smaku, przypominającym nieco wino jabłkowe. Jednak moc chichy to zaledwie 1-3 procent alkoholu. Najczęściej powstaje z kukurydzy, jednak w poszczególnych krajach Ameryki Południowej bywa, że robi się go z innych składników, wśród których pojawiają się ziemniaki, ryż, quinoa, a nawet ananas. W Chile powstaje z winogron bądź jabłek. Orzeźwia i poprawia humor, przez co należy do ulubionych napojów w tym kraju.

Zobacz także: Co to jest Ebbelwoi?