Peruwiańskie wina - przepis na pisco

Wina peruwiańskie
Stolicą produkcji win i pisco w Peru jest Ica. 300-tysięczne miasto słynie z ich produkcji, a te najdroższe mogą z powodzeniem konkurować z winami Chilijskimi.
/ 28.08.2012 12:36
Wina peruwiańskie

Peruwiańskie winnice, mimo produkcji win, nie mają tak dobrych warunków upraw jak w Chile. Dlatego też tutejsze winogrona nie są najlepszej jakości, a większość z nich jest po prostu używana do produkcji winiaku, który nazywany jest pisco. Wytwarzany przez około 800 producentów płyn, jest zwykle bezbarwny, ale za to bardzo aromatyczny, ponieważ pachnie czystymi winogronami odmiany muskat. Jego nazwa wzięła się z okolic portu Pisco, jednak wg innych źródeł pochodzi ona z indiańskiego języka quechua, w którym pisco oznacza małego ptaszka.

Zobacz także: Argentyńskie piwa

Peruwiańskie Pisco Sour

Składniki:

  • 3/4szkl. peruwiańskiego pisco
  • 1/4szkl. świeżego soku z cytryny
  • 2/3 łyżki cukru
  • 1 kurze białko
  • pokruszony lód

Przygotowanie:

  1. Rozpuszczamy cukier w pisco
  2. Dodajemy sok z cytryny, białko oraz lód
  3. Całość mieszamy mikserem do rozpuszczenia lodu
  4. Podajemy w małych szklaneczkach

Zobacz także: Czego jeszcze można napić się w Peru?

Tacama, Ocucaje i Vista Alegre

W Peru istnieją trzy przemysłowe winiarnie – Tacama, Ocucaje, Vista Alegre. Każda z nich mieści się w rejonie prowincji Ica. Pierwsza z nich, najbardziej znana i szanowana, znajduje się 10km na północ od Ica. Może się poszczycić takimi winami jak Cabernet, czy Sauvignon Blanc, które pokazują jak dobre jakościowo trunki potrafią zrobić Peruwiańczycy.

Kolejna winnica – Ocucaje, jest również dobrze znana, głównie z tego względu, że była jedną z pierwszych w Peru. Leży około 40km na południe od Ica i słynie również z dbałości, jaką wkładają w produkcję win.

Trzecią winnicą jest Vista Alegre, znajdująca się około 3km na północ od miasta Ica. Jest jedną z najbardziej zaawansowanych technicznie winnic, które znajdują się w pobliżu Icy. Przy pomocy nowoczesnych maszyn produkują zarówno wina jak i pisco.

Prócz winnic przemysłowych, które wymieniliśmy, jest około 85 winnic zbiorowych, znanych pod nazwą Artesanales. W odróżnieniu od winnic przemysłowych, produkują one wina w sposób tradycyjny, nawet poprzez zgniatanie winogron stopami.

Największy wybór, wśród win peruwiańskich w Europie, możemy znaleźć w Wielkiej Brytanii. Jednak wina z Peru nie są i w najbliższym czasie prawdopodobnie nie będą popularne, głównie dlatego, że niewiele z nich jest eksportowanych.

Polecamy również: Jakie są chilijskie wina?

Redakcja poleca

REKLAMA