Bogactwo soczystych, słodkich i kwaskowych owoców sprawia, że niemalże w każdym zakątku, na każdym rogu ulicy spotkać można kramy sprzedawców handlujących świeżo wyciśniętym sokiem z owoców. Piją je zarówno dorośli jak i dzieci. Jednak, jak to zwykle bywa, dzieci wolą coś nieco innego niż rodzice, dlatego najczęściej wybierają sok morelowy.
Sharbats
Są to napoje lub desery wykonane z owoców lub płatków kwiatów, nieco zbliżone konsystencją do znanych nam sorbetów, jednak sorbety to zamrożony sok owocowy, natomiast sharbats nie podaje się w formie zamrożonej, a gęstość tego napoju czy deseru zależy od miąższu owocowego w nim zawartego . Mogą być podawane jako deser - wówczas są gęste i je się je łyżką. By powstał napój - rozcieńcza się je wodą.
Sharbats podaje się zawsze schłodzone, często do ich przyrządzenia używa się pomarańczy, ananasa, płatków róży, hibiskusa.
Sahlab
Jest to słodki napój mleczny z dodatkiem mąki z suszonych bulw orchidei. Mąka ta dodaje kleistości i gęstości napojowi.
Sahlab ma kremową konsystencję, podaje się go na ciepło, można przyprawić napój rozkruszonymi orzechami, kokosem lub cynamonem.
Polecamy: Jak zrobić proste dania kuchni algierskiej?
Mleko
Podobnie jak w innych krajach arabskich mleko kozie jest bardziej popularne od krowiego, choć i to występuje w diecie Algierczyków.
Kawa i herbata
Mimo wysokich temperatur, w Algierii popularne są herbaty i kawy. Na szczególną uwagę zasługuje herbata parzona z liści mięty, podawana z dużą ilością cukru. Natomiast kawa w wydaniu algierskim to głównie kawa parzona z kardamonem.
Należy ją przygotować doprowadzając do kilkakrotnie do wrzenia zmieloną kawę i kardamon.
Czytaj także:Jak smakują algierskie łakocie?