Rooibos - herbata w zdrowie bogata

Rooibos
Rooibos to czerwona herbata pochodzenia południowoafrykańskiego o pysznym, miodowym smaku.
/ 13.04.2012 12:13
Rooibos

Rooibos, czyli czerwony krzew herbaciany rośnie tylko na terenie Południowoafrykańskich gór Cederberg w pobliżu Kapsztadu. Osiąga on wysokość maksimum 1,5 m. Pod koniec lata lub na początku jesieni zbiera się cienkie liście tego krzewu, a później rozrywa się na mniejsze części i polewa wodą, aby nastąpiła fermentacja. Następnie tak przygotowane kawałki suszy się na słońcu. Wysuszone gałązki zostają przesiane, pasteryzowane, ważone i przesypywane do worków. Tak zapakowaną herbatę eksportuje się  głównie na europejski rynek gdzie stała się bardzo popularna.

O innej afrykańskiej herbacie przeczytasz: Miętowa herbata z Maroka

Herbata ta o miodowym smaku ma wiele właściwości zdrowotnych dlatego szybko powiększa się grono jej zwolenników. Największymi zaletami tego czerwonego napoju są brak kofeiny, garbników oraz duża ilość witaminy C, wapnia, cynku, fluoru czy miedzi. Rooibos ma właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Można ją stosować w przypadku problemów zdrowotnych takich jak:

  • - schorzenia przewodu pokarmowego, biegunki, bóle brzucha, zatwardzenia
  • - bóle głowy
  • - astma
  • - alergie;
  • - bezsenność
  • - trądzik
  • - schorzenia skóry, poparzenia słoneczne
  • - choroby nerek
  • - nadciśnienie
  • - miażdżyca
  • - wysoki poziom cholesterolu

Wspomaga również produkcję pokarmu u kobiet karmiących piersią. Pozytywnie także wspiera przemianę materii oraz system odpornościowy.

Herbatę rooibos można pić zarówno na gorąco jak i na zimno. Ważne aby pamiętać, że na jedną szklankę przypada jedna łyżeczka suszu lub jedna torebka. Do dzbanka należy wsypać odpowiednią ilość herbaty i zalać gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Najlepszy efekt uzyskuje się po parzeniu przez 5 min.

Z rooibos’a można przygotować także pyszną herbatę mrożoną. Trzy łyżki suszu należy zalać litrem gorącej wody i zaparzyć. Następnie po przestudzeniu przecedzić napój, dodać łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Po dokładnym wymieszaniu wstawić na kilka godzin do lodówki.

 Innym sposobem przygotowania tej herbaty jest gotowanie jej w żaroodpornym dzbanku na wolnym ogniu przez około 10 min.

Polecamy: Co piją w Algierii?

Rooibos można pić o każdej porze dnia. Przez swoje właściwości relaksuje, odpręża, orzeźwia i poprawia nastrój. Dzięki zawartość flawonoidy stymulującej wydzielanie serotoniny, czyli hormonu szczęścia już filiżanka herbaty przywróci nam dobry humor nawet w najgorszy dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA