Reklama

Z poziomek można zrobić niemal te same przetwory i dania co z truskawek - to w końcu ich kuzynki - są równie soczyste i pyszne, chociaż nieco mniej słodkie. Pewnie dlatego nie cieszą się aż tak oszałamiającą popularnością.

Reklama

Przyrządzanie poziomkowych przetworów nie jest zbyt popularne z jeszcze jednego powodu - na jeden słoiczek dżemu potrzeba ich o wiele więcej, niż truskawek czy innych sezonowych owoców.

Plusem jest natomiast to, że sezon na poziomki jednak o wiele dłuższy! Niektóre krzaczki owocują aż do października. Te małe, czerwone owoce zawekowane na zimę, będą świetnym dodatkiem do drożdżowych i ucieranych ciast, muffinów czy tart, a także jako zwieńczenie niedzielnego obiadu w postaci pysznego soku lub kompotu.

Spis treści:

  1. Przepis na dżem z poziomek
  2. Przepis na konfiturę z poziomek
  3. Przepis na nalewkę z poziomek
  4. Przepis na sok z poziomek
  5. Przepis na kompot z poziomek

Przepis na dżem poziomkowy

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 opakowanie żel-fixu,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Poziomki umyj, przełóż do garnka, zasyp cukrem i żel-fixem.
  2. Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu tak, aż poziomki się rozgotują.
  3. Dodaj sok z cytryny.
  4. Gotowy gorący dżem poziomkowy przelej do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Odstaw do góry dnem do ostygnięcia.

Przepis na konfiturę poziomkową

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 0,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Poziomki przebierz i umyj.
  2. Przełóż owoce do dużej miski i zasyp cukrem. Po kilku godzinach zawartość miski przełóż do garnka i smaż na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Garnek zdejmij z kuchenki i wystudź.
  4. Cały proces powtórz 3-4 razy - tylko w ten sposób owoce wchłoną cukier, a konfitura stanie się idealnie gęsta.
  5. Wyparzone wcześniej słoiki wypełnij gorącymi konfiturami z poziomek, dokładnie zakręć i ustaw do górny dnem.
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę z poziomek

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 500 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • 0,2 l spirytusu,
  • 0,5 l wódki.

Sposób przygotowania:

  1. Poziomki przebierz, umyj, przełóż do słoja i zalej alkoholem. Szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. Po 24 godzinach przefiltruj przez gazę.
  3. Przygotuj syrop na bazie cukru i 200 ml wody.
  4. Nalewkę z poziomek zalej schłodzonym syropem i dodaj sok z cytryny.
  5. Przelej do butelek, szczelnie zamknij i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na około 3-4 miesiące.

fot. Adobe Stock

Przepis na sok z poziomek

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 400 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Poziomki umyj i przełóż do garnka.
  2. Przygotuj syrop - w drugim garnku zagotuj wodę i dodaj do niej cukier.
  3. Owoce zalej gorącym syropem i gotuj dalej pod pokrywką aż do rozgotowania się poziomek.
  4. Sok wylej na sitko i pozwól mu ścieknąć do naczynia.
  5. Gdy ostygnie, przelej go do wyparzonych butelek i szczelnie zamknij.
  6. Sok poziomkowy pasteryzuj około 15 minut.

Przepis na kompot z poziomek

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • 750 ml wody,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Poziomki umyj i przełóż do słoików - najlepiej sprawdzą się 2 po 500 ml.
  2. Przygotuj zalewę cukrową z wody i cukru.
  3. Gorącym syropem zalej owoce i szczelnie zamknij.
  4. Kompot z poziomek pasteryzuj przez około 10 minut.
Reklama

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama