Sałatkę warstwową na Wielkanoc możesz przygotować albo w dużej misce, albo w wielu małych miseczkach, z których każda będzie stanowić osobną porcję. To idealna opcja nie tylko na wielkanocne śniadanie, ale również obiad wielkanocny.
Spis treści:
Sałatka warstwowa na Wielkanoc z łososiem i ogórkiem
Sałatka warstwowa na Wielkanoc z łososiem, ogórkiem, awokado i ryżem to wykwintna propozycja na świąteczny stół. Jeśli masz ochotę, jako dodatkową warstwę możesz dołożyć jajko. Nie rekomendujemy dodawania soli, ponieważ łosoś w sam sobie jest dość słony. Jeśli chcesz, możesz jednak dodać przyprawy według własnych preferencji smakowych.
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia,
- 3 awokado,
- 200 g ryżu,
- 2 ogórki szklarniowe,
- sok z cytryny,
- 2 opakowania serka śmietankowego do kanapek,
- sezam do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po ugotowaniu wymieszaj go z serkiem śmietankowym.
- Do ułożenia warstwami sałatki, przygotuj szklanki - każda z nich będzie stanowiła osobną porcję.
- Łososia wędzonego pokrój, awokado obierz i pozbaw pestki, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.
- Ogórki obierz i pokrój w kostkę.
- W szklankach wykładaj kolejno poszczególne warstwy - na dnie ryż, potem ogórka, potem łososia, później znowu ryż, awokado, a na sam wierzch drugą warstwę łososia. Jeśli chcesz, możesz użyć do sałatki warstwowej mniej łososia, a za to wzbogacić całość dodatkiem jajek.
- Wierzch posyp sezamem.
fot. Sałatka warstwowa na Wielkanoc z łososiem, ogórkiem i awokado/Adobe Stock, la_vanda
Sałatka warstwowa na Wielkanoc z kurczakiem, ananasem i serem
Składniki:
- pierś kurczaka,
- przyprawy do piersi: sól, pieprz, słodka papryka, olej do obsmażenia,
- puszka ananasa,
- 6 jajek,
- 200 g sera żółtego,
- majonez,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, pokrój.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Układaj warstwami składniki - na spodzie usmażoną pierś kurczaka. Na niej nieco majonezu. Potem ananas, na nim jajka, potem znowu nieco majonezu. Na wierzchu sałatki warstwowej na Wielkanoc powinien znajdować się ser żółty. Całość posyp natką.
fot. Sałatka warstwowa na Wielkanoc z kurczakiem i ananasem/Adobe Stock, kcuxen
Sałatka warstwowa na Wielkanoc z jajkiem i paluszkami krabowymi
Składniki:
- 5 jajek,
- czerwona cebula,
- ogórek szklarniowy,
- 250 g paluszków krabowych,
- puszka kukurydzy,
- 100 g ryżu,
- majonez.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Paluszki krabowe i ogórka pokrój w kostkę (ogórka możesz obrać lub pozostawić w skórce, oczywiście jeśli skórka jest cienka, a ogórek dokładnie umyty).
- Jajka ugotuj na twardo, pozbaw skorupek i pokrój w kostkę.
- Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Układaj poszczególne warstwy - najpierw ryż, potem kukurydza, paluszki krabowe, ogórek, czerwona cebula, jajko, a na wierzchu majonez.
fot. Sałatka warstwowa z paluszkami krabowymi, jajkiem i ogórkiem/Adobe Stock, fascinadora
Zobacz więcej przepisów na warstwowe sałatki na Wielkanoc: