Najpyszniejsze przepisy z pietruszką w roli głównej - wypróbuj je wszystkie

pietruszka przepisy fot. Adobe Stock, pilipphoto
Pietruszka to nie tylko przyprawa do rosołu, ale także pyszny sposób na przygotowanie aromatycznych dań. Możesz wykorzystać zarówno natkę, jak i korzeń. Przygotujesz z nich jesienną, rozgrzewającą zupę, zielony koktajl, a nawet pesto. Zobacz nasze propozycje na idealne pietruszkowe przepisy.
/ 06.06.2022 10:52
pietruszka przepisy fot. Adobe Stock, pilipphoto

Pietruszka to nie tylko warzywo, które możemy wykorzystać do przygotowania bulionu czy sałatki. To także popularna i kochana na całym wiecie przyprawa, dzięki której dania zyskują wspaniały smak. Jeśli też uwielbiasz smak natki i korzenia pietruszki, zobacz, jak je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.

Spis treści:

  1. Pesto z pietruszki
  2. Zupa-krem z pietruszki
  3. Sos pietruszkowy
  4. Pasta kanapkowa z korzenia pietruszki

Pietruszka: przepis na pesto

Pesto z pietruszki to alternatywa dla klasycznego pesto bazyliowego. Ma zupełnie inny smak, ale pasuje do wielu dań makaronowych. Sprawdza się także jako dodatek do kanapek czy kotletów.

Składniki:

  • duży pęczek natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek, 
  • ząbek czosnku,
  • garść orzechów i pestek,
  • opcjonalnie 2 łyżki startego twardego sera (parmezanu lub grana padano).

Sposób przygotowania:

  1. W misie blendera umieść umytą i posiekaną pietruszkę. Czosnek przeciśnij przez praskę albo zmiel w moździerzu. Dodaj do miski z pietruszką i zasyp szczyptą soli.
  2. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie zmiel całość blenderem do konsystencji gęstej pasty. Jeśli będzie za gęsta, możesz dodać jeszcze łyżkę lub dwie oliwy.
  3. Gotowe pesto z pietruszki dopraw do smaku, dodaj posiekane orzechy i pestki, a następnie wymieszaj z odrobiną sera.

pietruszka przepisy pesto z pietruszki
fot. Pietruszka: przepisy (tu: pesto)/Adobe Stock, fascinadora

Pietruszka: przepis na zupę-krem

Zarówno korzeń pietruszki, jak i natkę, możesz wykorzystać do przygotowania aromatycznej zupy, która ma niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • ok. 450 g korzenia pietruszki (waga przed obraniem),
  • 800 g ziemniaków,
  • 2 duże cebule lub 3 średnie,
  • łyżka masła,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • łyżka majeranku,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij ją na odrobinie masła, tak aby zmiękła i lekko się skarmelizowała. Pamiętaj, aby jej nie przypalić, bo wtedy zupa może być gorzka.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka razem z pietruszką i podsmażoną cebulą. Zalej wodą (ok. 2 cm powyżej powierzchni warzyw), dodaj ziele angielskie i listki laurowe, a następnie zagotuj.
  3. Kiedy warzywa zmiękną, wyłów przyprawy, zupę lekko przestudź, a następnie zmiksuj na gładko.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, a dla koloru dodaj do zupy pietruszkowej odrobinę kurkumy. Zamieszaj lub jeszcze raz zblenduj.

pietruszka przepisy zupa-krem z pietruszki
fot. Pietruszka: przepisy (tu: zupa-krem)/Adobe Stock, SerPhoto

Pietruszka: przepis na sos do kotletów lub placków

Aromatyczny, zielony sos pietruszkowy to doskonały dodatek do dań mięsnych czy warzywnych. Świetnie pasuje do kotletów mielonych albo jaglanych placuszków.

Składniki:

  • garść natki pietruszki,
  • średnia cebula,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • 100 ml śmietanki 30%.

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę umyj, osusz lekko i posiekaj na drobno. Łyżkę odłóż do dekoracji, a resztę wrzuć do misy blendera. Dodaj śmietankę oraz przyprawy.
  2. Cebulę lekko zeszklij na maśle, a następnie dodaj do misy. Zblenduj całość na gładką masę. Udekoruj natką pietruszki.
  3. Podawaj z prażonymi ziarnami słonecznika.

pietruszka przepisy sos pietruszkowy
fot. Pietruszka: przepisy (tu: sos z natki)/Adobe Stock, nblxer

Pietruszka: przepis na pastę kanapkową z korzenia pietruszki

Pasta kanapkowa z korzeniowych warzyw to świetna alternatywa dla klasycznych serków białych czy sklepowych past.

Składniki:

  • 400 g korzenia pietruszki,
  • 500 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • średnia cebula,
  • łyżka rozmarynu,
  • łyżka tymianku,
  • sól i pieprz,
  • garść posiekanych orzechów i pestek.

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę umyj i obierz. Pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka i zalej mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut, pilnując, aby mleko nie wykipiało.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na maśle, uważając, aby się nie przypaliła. Odłóż do wystudzenia.
  3. Ugotowaną pietruszkę wyjmij z garnka i przełóż do misy blendera. Dodaj olej rzepakowy, przyprawy, a następnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę mleka.
  4. Na koniec dodaj posiekane orzechy i pestki. Całość wymieszaj i przełóż do słoika. Podawaj z ulubionymi warzywami, kiełkami i przyprawami.

pietruszka przepisy pasta kanapkowa
fot. Pietruszka: przepisy (tu: pasta kanapkowa)/Adobe Stock, Alena Kos

Zobacz także inne przepisy z wykorzystaniem pietruszki:

Angielska zupa z natki pietruszki
Angielska zupa z natki pietruszki
Wypróbuj nasz przepis!
Roladki z indyka z pietruszką i oregano
Roladki z indyka z pietruszką i oregano
Najlepsze z ziemniakami!
Boczek pieczony z natką pietruszki i marchewką - przepis
Boczek pieczony z natką pietruszki i marchewką - przepis
Boczek pieczony z natką pietruszki i marchewką to fantastyczny pomysł na danie na ciepło lub na przekąskę na imprezę!
Ziemniaczana zupa krem z pietruszką - przepis
Ziemniaczana zupa krem z pietruszką - przepis
Kremówka dodawana do zupy powinna być słodka i mieć jedwabistą konsystencję – polecamy doskonałą śmietankę 30-proc.

Redakcja poleca

REKLAMA