Poznaj najlepszy przepis na lukrowane pierniki świąteczne!

Lukier możesz zrobić sama lub użyć gotowego. Pamiętaj też, że pierniczki należy przygotować jakiś czas przed świętami.
Lukrowane pierniczki świateczne fot. Fotolia

Przygotowanie 30 min
Pieczenie ok. 15 min
Sztuka 80 kcal

Przepis na ok. 30 sztuk pierniczków:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • jajko
  • 1/4 szklanki miodu akacjowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier:

  • białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Jak zrobić lukrowane pierniczki na święta?

  1. W rondelku delikatnie podgrzej masło z miodem, cukrem pudrem i śmietaną. Gdy przestygnie, dodaj jajko.
  2. Mąkę połącz z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
  3. Wlej masło z dodatkami. Wyrób ciasto i odstaw na 30 min do lodówki.
  4. Następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość 1/2 cm. Wykrój foremkami ciasteczka.
  5. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st.
  6. Przygotuj lukier: białko lekko ubij, dodaj cukier puder, wymieszaj. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
  7. Udekoruj ciasteczka, odstaw, aż lukier całkowicie stężeje.

Przepis z "Pani domu"

Świąteczne smakołyki - forum

Zobacz inne przepisy:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)