Poznaj najlepszy przepis na lukrowane pierniki świąteczne!

Lukier możesz zrobić sama lub użyć gotowego. Pamiętaj też, że pierniczki należy przygotować jakiś czas przed świętami.
Weronika Kwaśniak / 02.12.2011 06:20
Lukrowane pierniczki świateczne fot. Fotolia

Przygotowanie 30 min
Pieczenie ok. 15 min
Sztuka 80 kcal

Przepis na ok. 30 sztuk pierniczków:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • jajko
  • 1/4 szklanki miodu akacjowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier:

  • białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Jak zrobić lukrowane pierniczki na święta?

  1. W rondelku delikatnie podgrzej masło z miodem, cukrem pudrem i śmietaną. Gdy przestygnie, dodaj jajko.
  2. Mąkę połącz z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
  3. Wlej masło z dodatkami. Wyrób ciasto i odstaw na 30 min do lodówki.
  4. Następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość 1/2 cm. Wykrój foremkami ciasteczka.
  5. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st.
  6. Przygotuj lukier: białko lekko ubij, dodaj cukier puder, wymieszaj. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
  7. Udekoruj ciasteczka, odstaw, aż lukier całkowicie stężeje.

Przepis z "Pani domu"

Świąteczne smakołyki - forum

Zobacz inne przepisy:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)