Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 20 dag wieprzowiny bez kości
- 4 parówki
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 duże cebule
- 2 - 3 liście laurowe
- 1 strąk papryki
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 5 dużych pieczarek
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
- cukier
- papryka mielona
- przyprawa warzywna
Przygotowanie:
- Odciśniętą i posiekaną kapustę zalać wrzącą wodą. Dodać tłuszcz liść laurowy i przyprawę warzywną. Przykryć. Gotować 50 minut na małym ogniu.
- Wieprzowinę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Przyprawić. Skropić wodą. Dusić aż będzie miękka.
- Cebulę i paprykę oraz grzyby opłukać, pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
- Z parówek usunąć osłonki. Pokroić w plasterki. Delikatnie podsmażyć i razem z warzywami przełożyć do duszonego mięsa.
- Kapustę wymieszać z mięsem, koncentratem pomidorowym i majerankiem. Gotować 7 minut. Przyprawić.