Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 6 pomidorów
- 3 cebule
- 3 strąki czerwonej papryki
- 35 dag kiełbasy
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ze saprzonych pomidorów usunąć skórki. Pokroić na kawałki.
- Obraną cebulę pokroić w piórka. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski.
- Kiełbasę pokroić w pólplasterki. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni przesmażyć kiełbasę.
- Wsypać cebulę. Zeszklić.
- Wsypać pomidory, paprykę, liście laurowe, ziele angielskie i sproszkowaną paprykę.
- Przyprawić. Przykryć. Bigos dusić 20 minut.