Patisony przepis fot. Adobe Stock

Patison - przepisy na pyszne dania z jego udziałem

Niezbyt popularny patison to warzywo, które sprawdzi się jako zamiennik dyni, kabaczka czy cukinii. Z patisona można przygotować pyszne placki na śniadanie, dietetyczną zupę czy sycącą zapiekankę. Najlepsze są młode, kilkudniowe okazy. Na patisony marynowane na zimę wystarczy 1 kg starszych egzemplarzy.
Weronika Kwaśniak / 02.07.2020 16:02
Patisony przepis fot. Adobe Stock

Patisony to warzywa o unikalnym kształcie i smaku zbliżonym do dyni oraz kabaczka. Najpyszniejsze są patisony marynowane, ale młode okazy w sezonie również świetnie smakują: soczyste, mięsiste i słodkie. Dodatkowo niskokaloryczne (20 kcal w 100 g) i bogate w witaminę C.

Patisony - co warto o nich wiedzieć

Jak inne rośliny dyniowate - np. kabaczek i sama dynia - patisony przywędrowały do nas z Ameryki Północnej. Młode, małe patisony mają delikatną skórkę - surowe można dodawać np. do sałatek. Większe trzeba obrać, miąższ pokroić i dodać do potraw duszonych lub smażonych, np. gulaszy, warzyw z patelni. Świetnie nadają się też do faszerowania mielonym mięsem lub grzybami.

Duże patisony mogą osiągnąć średnicę nawet 20 centymetrów. Takie (ale także te mniejsze) warzywa można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania oryginalnych i smacznych, patisonowych frytek: pokrój je w słupki jak ziemniaki, posól, zostaw na 15 minut na sicie, po czym usmaż na rumiano na rozgrzanym mocno oleju. Nasza rada: Obieraj je cienko, najlepiej obieraczką – tuż pod skórką jest wiele cennych składników odżywczych.

Przepis na patisony marynowane

Jedną z najczęściej padających odpowiedzi na pytanie co zrobić z patisonów, jest: zrób marynowane patisony na zimę

Składniki:

  • 2 kg drobnych patisonów,
  • 2 litry wody,
  • 350 ml octu,
  • 250 g cukru,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 2 ząbki czosnki,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu.
Sposób przygotowania: 
  1. Umyte patisony umieść ciasno w wyparzonych słoikach.
  2. Ze składników stwórz zalewę, umieszczając je w garnku i doprowadzając do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
  3. Gorącą zalewę przelej do słoików z patisonami do marynowania. Szczelnie zakręć.
  4. Patisony w słoikach pasteryzuj przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Możesz też wybrać inny sposób pasteryzacji.
  5. Patisony marynowane najlepiej smakują po ok. miesiącu w ciemnym miejscu.

Patison marynowanyfot. iStock by Getty Images

Artykuł na podstawie tekstu Roberta Grotkowskiego, „Pani domu”. Pierwotnie opublikowany 19.08.2013.

Sprawdź nasze przepisy na dania z patis​onów:

Patisony marynowane - prosty przepis na pyszne przetwory
Patisony marynowane - prosty przepis na pyszne przetwory
Patisony marynowane są naprawdę łatwe w przygotowaniu - wybierz jak najmniejsze okazy, żeby bez problemu zmieściły się do słoików.
Faszerowane patisony z ryżem i boczkiem
Faszerowane patisony z ryżem i boczkiem
Wypróbuj nasz przepis na to oryginalne danie!
Patisonowe puree z boczkiem
Patisonowe puree z boczkiem
Poczuj ten fantastyczny smak!
Patisonowe szaszłyki z grilla
Patisonowe szaszłyki z grilla
Nie zapomnisz ich smaku!
Zapiekane patisony nadzewane kaszą
Zapiekane patisony nadzewane kaszą
Musisz ich koniecznie skosztować!
Faszerowane patisony
Faszerowane patisony
Pyszności na twoim stole!
Przepis na bigos z patisonów
Przepis na bigos z patisonów
Bigos z patisonów urozmaici każdy obiad!