Patisony - przepisy fot. Fotolia

Patison - przepisy na dania z patisonów

Zobacz, co możesz przygotować z tego przedziwnego warzywa!
Weronika Kwaśniak / 04.08.2015 16:02
Patisony - przepisy fot. Fotolia

Te przypominające nieco latające spodki spłaszczone warzywa, to bliscy kuzyni dyni. Warto sięgać po nie jeszcze częściej!

Skąd się wzięły patisony?

Jak inne rośliny dyniowate - np. kabaczek i sama dynia - przywędrowały do nas z Ameryki Północnej. Uprawiali je już m.in. Aztekowie z dzisiejszego Meksyku. Najpierw hodowano je - co nie dziwne- jako rośliny ozdobne, szybko jednak zadomowiły się w kuchni wielu krajów, zwłaszcza śródziemnomorskich.

Patison - przepisy na pyszności

Młode, małe patisony mają delikatną skórkę - surowe można dodawać np. do sałatek. Większe trzeba obrać, miąższ pokroić i dodać do potraw duszonych lub smażonych, np. gulaszy, warzyw z patelni. Świetnie nadają się też do faszerowania mielonym mięsem lub grzybami.

Jakie są ich wartości odżywcze?

100 g patisonów dostarcza zaledwie niecałych 20 kcal. Nie sposób się więc nimi utuczyć. Mają za to sporo witamin – wit. C, B1, B2, a także pożytecznych minerałów – wapnia, magnezu, fosforu i żelaza. Jak inne rośliny dyniowate, dostarczają również beta-karotenu, chroniącego m.in. przed nowotworami.

Ciekawostki o patisonach

Duże patisony mogą osiągnąć średnicę nawet 20 centymetrów. Takie (ale także te mniejsze) warzywa można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania oryginalnych i smacznych, patisonowych frytek: po prostu pokrój je w słupki jak ziemniaki, posól, zostaw na 15 minut na sicie, po czym usmaż na rumiano na rozgrzanym mocno oleju.
Nasza rada: Obieraj je cienko, najlepiej obieraczką – tuż pod skórką jest wiele cennych składników odżywczych.

Zobacz też nasze przepisy na dania z cukinii:

Na zlecenie Edipresse - artykuł Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Sprawdź nasze przepisy na dania z patisonów!

Faszerowane patisony z ryżem i boczkiem
Faszerowane patisony z ryżem i boczkiem
Wypróbuj nasz przepis na to oryginalne danie!
Patisonowe puree z boczkiem
Patisonowe puree z boczkiem
Poczuj ten fantastyczny smak!
Patisonowe szaszłyki z grilla
Patisonowe szaszłyki z grilla
Nie zapomnisz ich smaku!
Zapiekane patisony nadzewane kaszą
Zapiekane patisony nadzewane kaszą
Musisz ich koniecznie skosztować!
Patisony marynowane
Patisony marynowane
Niektórym smakują bardziej niż ogórki!
Faszerowane patisony
Faszerowane patisony
Pyszności na twoim stole!
Przepis na bigos z patisonów
Przepis na bigos z patisonów
Bigos z patisonów urozmaici każdy obiad!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/01.10.2016 12:42
NauczĘ siĘ kiedyś mówić po polsku.