Patisony to warzywa o unikalnym kształcie i smaku zbliżonym do dyni oraz kabaczka. Najpyszniejsze są patisony marynowane, ale młode okazy w sezonie również świetnie smakują: soczyste, mięsiste i słodkie. Dodatkowo niskokaloryczne (20 kcal w 100 g) i bogate w witaminę C.
Spis treści:
- Co warto wiedzieć o patisonach?
- Marynowane patisony
- Patisony faszerowane
- Sałatka z grillowanych patisonów
Patisony: co warto o nich wiedzieć?
Jak inne rośliny dyniowate - np. kabaczek i sama dynia - patisony przywędrowały do nas z Ameryki Północnej. Młode, małe patisony mają delikatną skórkę - surowe można dodawać np. do sałatek.
Większe trzeba obrać, miąższ pokroić i dodać do potraw duszonych lub smażonych, np. gulaszy, warzyw z patelni. Świetnie nadają się też do faszerowania mielonym mięsem lub grzybami - dotyczy to szczególnie dań z dużych patisonów. Zrobisz z nich też pyszne i rozpływające się w ustach placki z patisonów.
Duże patisony mogą osiągnąć średnicę nawet 20 centymetrów. Takie (ale także te mniejsze) warzywa można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania oryginalnych i smacznych, patisonowych frytek: pokrój je w słupki jak ziemniaki, posól, zostaw na 15 minut na sicie, po czym usmaż na rumiano, na rozgrzanym mocno oleju. Obieraj je cienko, najlepiej obieraczką – tuż pod skórką jest wiele cennych składników odżywczych.
Przepis na patisony marynowane
Marynowane patisony to najbardziej popularny przepis. Przygotujesz je w kilka chwil, a smak patisonów zachowasz w ten sposób na cały rok. Możesz po nie sięgać jesienią oraz zimą, wykorzystując jako dodatek do dań obiadowych.
Składniki:
- 2 kg drobnych patisonów,
- 2 litry wody,
- 350 ml octu,
- 250 g cukru,
- 3 płaskie łyżki soli,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 2 ząbki czosnki,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu.
- Umyte patisony umieść ciasno w wyparzonych słoikach.
- Ze składników stwórz zalewę, umieszczając je w garnku i doprowadzając do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
- Gorącą zalewę przelej do słoików z patisonami do marynowania. Szczelnie zakręć.
- Patisony w słoikach pasteryzuj przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Możesz też wybrać inny sposób pasteryzacji.
- Patisony marynowane najlepiej smakują po ok. miesiącu w ciemnym miejscu.
fot. Marynowane patisony/Adobe Stock, annapustynnikova
Faszerowane patisony
Faszerowane patisony możesz przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. W przygotowaniu są podobne do cukinii - w piekarniku szybko miękną, dzięki czemu możesz nadziać je dowolnym farszem.
Składniki:
- kilka dużych lub średnich patisonów,
- ok. 100-120 g ryżu,
- czerwona i żółta papryka,
- kilka plasterków wędliny lub boczku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz,
- słodka papryka,
- majeranek,
- zioła do dekoracji,
- oliwa lub olej.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Patisony umyj, odkrój "kapelusz", a następnie wydrąż środek.
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Wędlinę poszarp lub pokrój w cienkie paski.
- Ugotowany ryż odcedź, przełóż do miski i wymieszaj z papryką, mięsem oraz miąższem z patisonów. Dodaj także odrobinę oleju.
- Dodaj przyprawy, jeszcze raz zamieszaj, a następnie przełóż farsz do patisonów. Przykryj "kapeluszami".
- Wstaw do piekarnika na ok. 20-30 minut. Patisony muszą zmięknąć, zmarszczyć się i lekko przyrumienić.
fot. Patison faszerowany/Adobe Stock, myviewpoint
Sałatka z grillowanych patisonów
Sałatka z patisonów to przepis, w którym masz pełną dowolność. Wykorzystaj ulubione przyprawy oraz przygotuj lekki, orzeźwiający dressing.
Składniki:
- kilka patisonów,
- sól i pieprz,
- ulubione przyprawy,
- po 2 łyżki wody i oleju,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Patisony umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie upiecz w piekarniku lub usmaż na patelni grillowej z niewielką ilością tłuszczu. Możesz wykorzystać także grill elektryczny.
- W miseczce wymieszaj olej, wodę oraz sok z cytryny, a następie dodaj sól i pieprz.
- Gotowe patisony przełóż na talerz, posyp przyprawami i polej dressingiem. Udekoruj świeżymi ziołami wedle uznania.
fot. Patison: przepis na sałatkę/Adobe Stock, ArtCookStudio
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.07.2020.
Czytaj także:
41 przepisów na dania z cukinii
Czym się różni cukinia od kabaczka?
Roladki z patisonem