Co zrobić z patisonów? 3 przepisy na aromatyczne dania z patisonów - sałatki, przetwory i obiady

patison przepisy fot. Adobe Stock, Irina
Patison to wciąż mało popularne warzywo, które idealnie sprawdzi się jako zamiennik dyni, kabaczka czy cukinii. Z patisona można przygotować pyszne placki na śniadanie, dietetyczną zupę czy sycącą zapiekankę. Najlepsze są młode, kilkudniowe okazy. Na patisony marynowane na zimę wystarczy 1 kg starszych egzemplarzy.
Weronika Kwaśniak / 21.07.2023 14:55
patison przepisy fot. Adobe Stock, Irina

Patisony to warzywa o unikalnym kształcie i smaku zbliżonym do dyni oraz kabaczka. Najpyszniejsze są patisony marynowane, ale młode okazy w sezonie również świetnie smakują: soczyste, mięsiste i słodkie. Dodatkowo niskokaloryczne (20 kcal w 100 g) i bogate w witaminę C.

Spis treści:

  1. Co warto wiedzieć o patisonach?
  2. Marynowane patisony
  3. Patisony faszerowane
  4. Sałatka z grillowanych patisonów

Patisony: co warto o nich wiedzieć?

Jak inne rośliny dyniowate - np. kabaczek i sama dynia - patisony przywędrowały do nas z Ameryki Północnej. Młode, małe patisony mają delikatną skórkę - surowe można dodawać np. do sałatek.

Większe trzeba obrać, miąższ pokroić i dodać do potraw duszonych lub smażonych, np. gulaszy, warzyw z patelni. Świetnie nadają się też do faszerowania mielonym mięsem lub grzybami - dotyczy to szczególnie dań z dużych patisonów. Zrobisz z nich też pyszne i rozpływające się w ustach placki z patisonów.

Duże patisony mogą osiągnąć średnicę nawet 20 centymetrów. Takie (ale także te mniejsze) warzywa można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania oryginalnych i smacznych, patisonowych frytek: pokrój je w słupki jak ziemniaki, posól, zostaw na 15 minut na sicie, po czym usmaż na rumiano, na rozgrzanym mocno oleju. Obieraj je cienko, najlepiej obieraczką – tuż pod skórką jest wiele cennych składników odżywczych.

Przepis na patisony marynowane

Marynowane patisony to najbardziej popularny przepis. Przygotujesz je w kilka chwil, a smak patisonów zachowasz w ten sposób na cały rok. Możesz po nie sięgać jesienią oraz zimą, wykorzystując jako dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 2 kg drobnych patisonów,
  • 2 litry wody,
  • 350 ml octu,
  • 250 g cukru,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 2 ząbki czosnki,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu.
Sposób przygotowania: 
 
  1. Umyte patisony umieść ciasno w wyparzonych słoikach.
  2. Ze składników stwórz zalewę, umieszczając je w garnku i doprowadzając do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
  3. Gorącą zalewę przelej do słoików z patisonami do marynowania. Szczelnie zakręć.
  4. Patisony w słoikach pasteryzuj przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Możesz też wybrać inny sposób pasteryzacji.
  5. Patisony marynowane najlepiej smakują po ok. miesiącu w ciemnym miejscu.

co zrobić z patisona świeżego

fot. Marynowane patisony/Adobe Stock, annapustynnikova

Faszerowane patisony

Faszerowane patisony możesz przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. W przygotowaniu są podobne do cukinii - w piekarniku szybko miękną, dzięki czemu możesz nadziać je dowolnym farszem.

Składniki:

  • kilka dużych lub średnich patisonów,
  • ok. 100-120 g ryżu,
  • czerwona i żółta papryka,
  • kilka plasterków wędliny lub boczku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • słodka papryka,
  • majeranek,
  • zioła do dekoracji,
  • oliwa lub olej.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Patisony umyj, odkrój "kapelusz", a następnie wydrąż środek.
  3. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Wędlinę poszarp lub pokrój w cienkie paski.
  4. Ugotowany ryż odcedź, przełóż do miski i wymieszaj z papryką, mięsem oraz miąższem z patisonów. Dodaj także odrobinę oleju.
  5. Dodaj przyprawy, jeszcze raz zamieszaj, a następnie przełóż farsz do patisonów. Przykryj "kapeluszami".
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 20-30 minut. Patisony muszą zmięknąć, zmarszczyć się i lekko przyrumienić.

co zrobić z patisona

fot. Patison faszerowany/Adobe Stock, myviewpoint

Sałatka z grillowanych patisonów

Sałatka z patisonów to przepis, w którym masz pełną dowolność. Wykorzystaj ulubione przyprawy oraz przygotuj lekki, orzeźwiający dressing.

Składniki:

  • kilka patisonów,
  • sól i pieprz,
  • ulubione przyprawy,
  • po 2 łyżki wody i oleju,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Patisony umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie upiecz w piekarniku lub usmaż na patelni grillowej z niewielką ilością tłuszczu. Możesz wykorzystać także grill elektryczny.
  2. W miseczce wymieszaj olej, wodę oraz sok z cytryny, a następie dodaj sól i pieprz.
  3. Gotowe patisony przełóż na talerz, posyp przyprawami i polej dressingiem. Udekoruj świeżymi ziołami wedle uznania.

patisony przepisy

fot. Patison: przepis na sałatkę/Adobe Stock, ArtCookStudio

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.07.2020.

Czytaj także:
41 przepisów na dania z cukinii
Czym się różni cukinia od kabaczka?
Roladki z patisonem
 

Redakcja poleca

REKLAMA