Patisony przepis fot. Adobe Stock

Patison - przepisy na pyszne dania z jego udziałem

Niezbyt popularny patison to warzywo, które sprawdzi się jako zamiennik dyni, kabaczka czy cukinii. Z patisona można przygotować pyszne placki na śniadanie, dietetyczną zupę czy sycącą zapiekankę. Najlepsze są młode, kilkudniowe okazy. Na patisony marynowane na zimę wystarczy 1 kg starszych egzemplarzy.
Weronika Kwaśniak / 02.07.2020 16:02
Patisony przepis fot. Adobe Stock

Patisony to warzywa o unikalnym kształcie i smaku zbliżonym do dyni oraz kabaczka. Najpyszniejsze są patisony marynowane, ale młode okazy w sezonie również świetnie smakują: soczyste, mięsiste i słodkie. Dodatkowo niskokaloryczne (20 kcal w 100 g) i bogate w witaminę C.

Patisony - co warto o nich wiedzieć

Jak inne rośliny dyniowate - np. kabaczek i sama dynia - patisony przywędrowały do nas z Ameryki Północnej. Młode, małe patisony mają delikatną skórkę - surowe można dodawać np. do sałatek. Większe trzeba obrać, miąższ pokroić i dodać do potraw duszonych lub smażonych, np. gulaszy, warzyw z patelni. Świetnie nadają się też do faszerowania mielonym mięsem lub grzybami.

Duże patisony mogą osiągnąć średnicę nawet 20 centymetrów. Takie (ale także te mniejsze) warzywa można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania oryginalnych i smacznych, patisonowych frytek: pokrój je w słupki jak ziemniaki, posól, zostaw na 15 minut na sicie, po czym usmaż na rumiano na rozgrzanym mocno oleju. Nasza rada: Obieraj je cienko, najlepiej obieraczką – tuż pod skórką jest wiele cennych składników odżywczych.

Przepis na patisony marynowane

Jedną z najczęściej padających odpowiedzi na pytanie co zrobić z patisonów, jest: zrób marynowane patisony na zimę

Składniki:

  • 2 kg drobnych patisonów,
  • 2 litry wody,
  • 350 ml octu,
  • 250 g cukru,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 2 ząbki czosnki,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka ziaren pieprzu.
Sposób przygotowania: 
  1. Umyte patisony umieść ciasno w wyparzonych słoikach.
  2. Ze składników stwórz zalewę, umieszczając je w garnku i doprowadzając do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
  3. Gorącą zalewę przelej do słoików z patisonami do marynowania. Szczelnie zakręć.
  4. Patisony w słoikach pasteryzuj przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Możesz też wybrać inny sposób pasteryzacji.
  5. Patisony marynowane najlepiej smakują po ok. miesiącu w ciemnym miejscu.

Patison marynowanyfot. iStock by Getty Images

Artykuł na podstawie tekstu Roberta Grotkowskiego, „Pani domu”. Pierwotnie opublikowany 19.08.2013.

Sprawdź nasze przepisy na dania z patis​onów:

Faszerowane patisony z ryżem i boczkiem
Faszerowane patisony z ryżem i boczkiem
Wypróbuj nasz przepis na to oryginalne danie!
Patisonowe puree z boczkiem
Patisonowe puree z boczkiem
Poczuj ten fantastyczny smak!
Patisonowe szaszłyki z grilla
Patisonowe szaszłyki z grilla
Nie zapomnisz ich smaku!
Zapiekane patisony nadzewane kaszą
Zapiekane patisony nadzewane kaszą
Musisz ich koniecznie skosztować!
Patisony marynowane
Patisony marynowane
Niektórym smakują bardziej niż ogórki!
Faszerowane patisony
Faszerowane patisony
Pyszności na twoim stole!
Przepis na bigos z patisonów
Przepis na bigos z patisonów
Bigos z patisonów urozmaici każdy obiad!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/01.10.2016 12:42
NauczĘ siĘ kiedyś mówić po polsku.