Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- średniej wielkości patison,
- 1 jajko,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki mleka,
- 5 łyżek mąki,
- pieprz,
- sól,
- słodka papryka,
- olej.
Przygotowanie:
Placki z patisona przygotujesz podobnie, jak placki z cukinii. Jeśli patison jest młody, nie musisz go obierać ze skórki (tak jak w przypadku cukinii). Jeśli masz starszy okaz, pozbaw go skóry i pestek.
- Umytego patisona zetrzyj na tarce.
- W misce wymieszaj mleko, jajko i mąkę, aż stworzą dość jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, jeśli uznasz że jest za gęste, dodaj więcej mleka.
- Czosnek obierz i zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
- Do ciasta dodaj patisona, czosnek, a także przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
- Na patelni rozgrzej olej, placki z patisona smaż na złocisty kolor z obu stron.
Zobacz więcej przepisów z patisonem:
Patison - przepisy na pyszne dania z jego udziałem
Patisony marynowane - prosty przepis
Patisony faszerowane - przepis