Co można zrobić z dużych patisonów? Sezon w pełni, a więc warto wykorzystywać zapasy patisonów do przygotowania pysznych dań obiadowych, przekąsek, a także przetworów. Ich delikatny smak doskonale sprawdza się w lekkich potrawach, które zwieńczą końcówkę lata i powitają jesienne chłodne popołudnia.
Spis treści:
Co można zrobić z dużych patisonów: faszerowane patisony
Duże patisony idealnie nadają się do faszerowania. Wystarczy wydrążyć je i dodać pyszny, aromatyczny farsz. To idealna propozycja na obiad, kolację albo imprezową przekąskę.
Składniki:
- 6-7 sztuk dużych patisonów,
- 500 g mięsa mielonego (w wersji wege użyj tofu),
- 3-4 papryki w różnych kolorach,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- opakowanie pomidorów z puszki,
- ok. 200 g ryżu,
- 150 g tartego sera,
- olej,
- sól i pieprz,
- łyżka oregano
- łyżka bazylii.
Sposób przygotowania:
- Patisony dokładnie umyj, osusz, a następnie odetnij wierzch.
- Wydrąż środek, posyp solą i delikatnie natrzyj oliwą.
- Włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut razem "z kapeluszami". Patisony muszą zmięknąć.
- Ryż ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Podsmaż na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj mięso (lub rozdrobnione tofu w wersji wege).
- Kiedy się już lekko zrumieni, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz wydrążony miąższ z patisonów.
- Smaż kilka minut, a następnie dodaj pomidory z puszki, zmniejsz ogień i podsmażaj ok. 10 minut.
- Kiedy warzywa zmiękną, zwiększ ogień i odparuj wodę z pomidorów.
- Dodaj ugotowany ryż, całość wymieszaj i rozłóż do wydrążonych patisonów.
- Posyp wierzch serem, przykryj "kapeluszami" z patisonów i włóż ponownie do piekarnika na ok. 10-15 minut.
- Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz do farszu dodać szczyptę chili, pieprz cayenne lub kawałki ostrych papryczek. Smak patisona uzupełnia się z ostrymi, wyraźnymi smakami.
fot. Co można zrobić z dużych patisonów/Adobe Stock, Svetlana Kolpakova
Co zrobić z dużych patisonów: zupa-krem
Patisony mają delikatny smak, ale także strukturę. Dzięki temu idealnie nadają się do blendowania i miksowania. Możesz więc przygotować z nich idealną masę na placki albo kremową, jesienną zupę.
Składniki:
- 1.5 kg patisonów,
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki razem z natką,
- litr bulionu,
- duża cebula,
- łyżka masła,
- łyżeczka kurkumy,
- sól i pieprz,
- szczypta chili (opcjonalnie),
- pestki dyni do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż w rondelku na maśle.
- Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę.
- Umyte patisony pokrój i wrzuć do rondelka. Smaż całość przez kilka minut.
- Zalej warzywa bulionem i gotuj ok. 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
- Lekko wystudź zupę, a następnie zblenduj na gładki krem.
- Ponownie zagotuj i dodaj przyprawy.
- Podawaj z prażonymi pestkami dyni oraz posiekaną natką pietruszki.
fot. Co zrobić z dużych patisonów: zupa-krem/Adobe Stock, annapustynnikova
Przetwory z dużych patisonów: patisony marynowane
Marynowane i kiszone patisony to idealna przekąska, dodatek do obiadów, a także element imprezowej deski pyszności. Możesz korzystać z obranych patisonów albo przygotować je ze skórką - wówczas zachowają jeszcze więcej cennych właściwości. To idealny pomysł na to, co zrobić z dużych patisonów.
Składniki:
- 1.5 kg patisonów,
- średnia cebula,
- 3 łyżki soli,
- 60 g cukru,
- 250 ml octu,
- 2 l wody.
Na każdy słoik:
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek gorczycy.
Sposób przygotowania:
- Umyte patisony pokrój w plasterki, a cebulę w piórka.
- Ułóż ciasno w słoikach, wypełniając je do 3/4 objętości.
- Do każdego słoika oddaj też przyprawy.
- Przygotuj zalewę. Ocet rozpuść w wodzie, dodaj sól i cukier, a następnie zagotuj.
- Gorącą zalewę przelej do słoików i zapasteryzuj.
- Marynowane patisony będą w pełni gotowe po kilkunastu dniach.
fot. Co można zrobić z dużych patisonów: marynowane patisony/Adobe Stock, Ольга Гагарова
Zobacz też patisony przygotowane w innych postaciach: