Marchewka to znakomite warzywo bogate w beta-karoten, likopen oraz przeciwutleniacze, które doskonale wpływają na nasze zdrowie. Gotowana, zasmażana lub karmelizowana z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub przystawka sama w sobie. Sprawdź nasze przepisy na doskonałą marchewkę, którą pokocha cała Twoja rodzina!
Marchewka gotowana: przepis
Oto składniki na marchewkę gotowaną z pietruszką:
- szczypta soli
- pól kilo marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
- garść posiekanej pietruszki
Jak zrobić marchewkę gotowaną?
Do dużego rondla wlewamy wodę i wsypujemy sól. Wkładamy oczyszczone marchewki i gotujemy przez 8 minut. Tak przygotowane podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Dodajemy miód i sok z cytryny. Doprawiamy całość solą i pieprzem i dusimy przez 5 minut. Gdy tylko skarmelizuje się, podajemy na ciepło. Tak przygotowaną marchewkę podajemy z pietruszką i serwujemy do obiadu.
Marchewka zasmażana: przepis
Oto składniki na marchewkę zasmażaną:
- 3 duże marchewki
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
Jak zrobić marchewkę zasmażaną?
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Przygotowujemy duży rondel i wlewamy wodę. Dosypujemy sól, cukier oraz masło. Marchewkę gotujemy przez około 8 minut do miękkości. Należy uważać, aby nie rozgotować marchewki. W miseczce przygotowujemy wodę wymieszaną z mąką. Dolewamy mieszankę do marchewki i zagotowujemy do zgęstnienia. Serwujemy na ciepło lub na zimno. Tak przyrządzoną marchewkę podajemy do duszonego mięsa lub kotletów.
Marchewka z groszkiem: przepis
Oto składniki na marchewkę z groszkiem:
- 5 średnich marchewek
- 200 g groszku mrożonego
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Jak zrobić marchewkę z groszkiem?
Najpierw dokładnie myjemy i obieramy marchewkę. Dorzucamy groszek i gotujemy przez około 10 minut do miękkości. Nie należy rozgotowywać, aby podczas smażenia całość nie rozpadła się. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy masło i mąkę. Pilnujemy, aby nie przypaliła się, jedynie lekko przyrumieniła. Do gotowanej marchewki i groszku dosypujemy sól, cukier i pieprz. Wcześniej przygotowaną zasmażkę wlewamy do całości i gotujemy do uzyskania gęstej, zwartej konsystencji. Tak przyrządzoną marchewkę podajemy do obiadu w asyście ziemniaków i mięsa.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl