Karczochy przepisy fot. Adobe Stock

Jak przyrządzać karczochy? Najlepsze przepisy na karczochy pieczone, po rzymsku i w sałatce

Przepisy na karczochy są proste, ale wymagają wcześniejszego przygotowania warzyw. Wystarczy przyciąć je na górze na 1/3 wysokości, odciąć dół tuż przy nasadzie ogonka i obrać zewnętrzne listki.
Małgorzata Machnicka / 04.08.2020 14:29
Karczochy przepisy fot. Adobe Stock

Najprostszym przepisem na karczochy jest ten z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, świeżych ziół i soku z cytryny. Karczochy mogą stanowić samodzielne danie albo być jednym ze składników sałatki, pizzy lub tarty. 

Karczochy można smażyć, gotować, piec, a także grillować. W przypadku dużych główek można je faszerować podobnie jak kalarepę.

Spis treści:

  1. Prosty przepis na karczochy
  2. Przepis na karczochy po rzymsku
  3. Przepis na sałatkę z karczochów
  4. Przepis na pieczone karczochy
  5. Jakie karczochy kupować?
  6. Jak przygotować karczochy?

Prosty przepis na karczochy

Składniki:

  • 6 karczochów, 
  • sok z 1 cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • ulubione świeże zioła, np. tymianek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do garnka, dodaj sok z cytryny i sól. Zagotuj.
  2. Karczochy przytnij na górze na 1/3 wysokości i odetnij dół tuż przy nasadzie ogonka. Obierz zewnętrzne listki i przekrój wzdłuż. 
  3. Wrzuć je do gotującej się wody na 10 minut.
  4. Po tym czasie odcedź i osusz warzywa na ręczniku papierowym.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć karczochy i drobno posiekany czosnek. Smaż do momentu, aż lekko zbrązowieją.
  6. Wyłóż karczochy na talerz, oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Podawaj ze świeżym tymiankiem.

prosty przepis na karczochy
fot. Adobe Stock

Przepis na karczochy po rzymsku (Carciofi alla romana)

Składniki:

  • 6 karczochów,
  • sok z cytryny,
  • pęczek pietruszki,
  • 50 g bułki tartej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę poszatkuj i dodaj do niej oliwę, bułkę tartą, czosnek, sól i pieprz.
  2. Karczochy przytnij i odetnij dół tuż przy nasadzie ogonka. Obierz zewnętrzne listki i przekrój wzdłuż. Małą łyżeczką wyjmij środek karczocha.
  3. Tak przygotowane warzywa wstaw do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 
  4. Za pomocą łyżeczki nałóż farsz do karczochów.
  5. Do rondla o grubym dnie wlej kilka łyżek oliwy. Ułóż karczochy łodygą do góry i smaż przez 2 minuty.
  6. Następnie wlej wodę do połowy wysokości warzyw, przykryj i duś karczochy na wolnym ogniu przez około 30 minut. 

karczochy po rzymsku
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z karczochami

Składniki:

  • 4 upieczone karczochy,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • świeży szpinak,
  • garść czarnych oliwek z pestkami,
  • 100 g sera feta,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeża bazylia,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dressing: oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oregano.
  2. Na miskę wyłóż umyte liście szpinaku, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, oliwki, cebulę pokrojoną w krążki i pokrojone pieczone karczochy.
  3. Całość polej przygotowanym sosem z oliwy.
  4. Na wierzch pokrusz ser feta i dodaj kilka listków bazylii.
  5. Sałatkę z karczochami podawaj ze świeżym pieczywem albo grzankami.

przepis na sałatkę z karczochami
fot. Adobe Stock

Przepis na pieczone karczochy

Składniki:

  • 6 karczochów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  2. Karczochy przygotuj jak w pierwszym przepisie i zanurz je w wodzie z sokiem z cytryny.
  3. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, skórką z cytryny, solą i oregano.
  4. Karczochy wyjmij z wody, osusz, posmaruj przygotowaną oliwą i ułóż na blaszce.
  5. Przykryj folią aluminiową i piecz przez około 45 minut.
  6. Pieczone karczochy to świetny dodatek do klasycznego obiadu albo sałatki.

przepis na karczochy pieczone
fot. Adobe Stock

Jakie karczochy kupować?

Karczochy mogą mieć zielony lub fioletowo-zielony kolor. Powinny być jędrne i posiadać twarde, ostre liście. Płatki powinny ściśle do siebie przylegać. Najlepiej jest przygotować karczochy od razu po przyniesieniu do domu. W razie potrzeby można zamrozić oraz przechowywać do kilku miesięcy. 

Jak przygotować karczochy?

Pierwszą kwestią jest obranie karczocha. Na początku odetnij łodygę nad nasadą. Następnie obetnij zewnętrzne, twarde liście oraz końcówki tych, które pozostały na 1/3 wysokości. Na koniec pokrój karczocha na pół i usuń wewnętrzne, niejadalne listki.

W trakcie wstępnej obróbki przygotowane karczochy umieść w zakwaszonej octem lub cytryną misce z wodą, aby nie ściemniały.

Gotowanie

Karczochy zanurz w wodzie w całości. Należy pamiętać, że na jednego karczocha powinien przypadać przynajmniej 1 litr wody. Gotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy i kilku kropel cytryny. Całkowity czas gotowania to ok. 35–40 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Duszenie

Bardziej aromatyczną możliwością przyrządzenia karczocha, jest duszenie w oliwie. Do 1 szklanki oliwy dodaj 2-3 ząbki czosnku, kilka liści laurowych lub inne suszone zioła wedle uznania. Połówki warzyw powinno się dusić około 30 minut. Do karczochów pasuje białe, wytrawne wino.

Pieczenie

Karczochy można również upiec w piekarniku. Wystarczy natrzeć je oliwą z oliwek i wstawić na 45 minut na 180 stopni.

Więcej przepisów na pyszne dania:

Właściwy czas gotowania
Właściwy czas gotowania
Różne składniki potraw mają odmienne czasy gotowania, dlatego trzeba je dodawać w etapach – dzięki temu wszystko równo się ugotuje. Sprawdź co wrzucać do garnka w pierwszej kolejności, a co w ostatniej.
Jak przygotować bakłażany?
Jak przygotować bakłażany?
Od bardzo wielu lat popularny w kuchni śródziemnomorskiej - w Polsce zaczyna coraz częściej gościć na stołach.
Do czego wykorzystać fenkuł?
Do czego wykorzystać fenkuł?
Fenkuł nie jest powszechnie znanym warzywem w naszej kuchni, mimo szeregu swoich zastosowań. My pokażemy jak fenkuł wykorzystać w codziennych posiłkach.
Jak robić przetwory z pomidorów?
Jak robić przetwory z pomidorów?
Przetwory z pomidorów pozwolą nam przywołać smak lata w chłodne wieczory. Zobacz jak robić przetwory z letnich pomidorów.
Curry z warzywami - szybkie i tanie jednogarnkowe danie wegetariańskie
Curry z warzywami - szybkie i tanie jednogarnkowe danie wegetariańskie
Curry z warzywami może być podawane z ryżem, ale wystarczy, że do gotujących się w czerwonym sosie warzyw dodasz ziemniaki i batata, a otrzymasz pyszne, rozgrzewające, jednogarnkowe danie.
Sycący ryż z warzywami i orientalnymi przyprawami - obiad za 10 zł
Sycący ryż z warzywami i orientalnymi przyprawami - obiad za 10 zł
Ryż jaśminowy w połączeniu z marchewką z groszkiem i omletem to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni chińskiej. Jest szybkie, proste, sycące i tanie.
Kolacja na ciepło we włoskim stylu, czyli frittata z warzywami
Kolacja na ciepło we włoskim stylu, czyli frittata z warzywami
Frittata to jajeczne danie z dodatkiem warzyw, sera lub wędlin. Przypomina omlet lub tartę, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.
Pomysł na obiad bez mięsa? Wypróbuj pyszne warzywne leczo
Pomysł na obiad bez mięsa? Wypróbuj pyszne warzywne leczo
Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Nasze warzywne leczo jest sycące i bardzo aromatyczne. Dodaj do niego cukinię, paprykę, pieczarki oraz świeże pomidory.
Smażona polędwica z dorsza z warzywami. Pyszny pomysł na obiad
Smażona polędwica z dorsza z warzywami. Pyszny pomysł na obiad
Nasza polędwica z dorsza doskonale smakuje z duszoną kapustą pak choi. Dodaj do niej czosnku oraz odrobiny tajskiej bazylii i podawaj z ryżem.
Warzywa na parze - zdrowy dodatek do obiadu. Zobacz przepis
Warzywa na parze - zdrowy dodatek do obiadu. Zobacz przepis
Warzywa gotowane na parze zachowują pełnię smaku i wartości odżywczych. Pasują do ryby, mięs, ziemniaków i kasz. Sprawdź, jak je przygotować.
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Pyszny i prosty przepis
Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tego tradycyjnego, mięsnego. Doprawiony gałka muszkatołową, kurkumą i cząbrem zachwyci wszystkich domowników.