Dania z parówek - 10 przepisów z parówkami w roli głównej. Zaskocz znajomych na imprezie

dania z parówek fot. Adobe Stock
Dania z parówek to nie tylko popularne hot-dogi. Parówki możesz również zapiec w cieście francuskim lub naleśnikowym czy dołożyć do zapiekanki. Pamiętaj jednak, aby wybierać parówki z dobrym składem, ponieważ nie cieszą się one najlepszą renomą. Są uważane za mało zdrowy produkt, którego najlepiej unikać.
Weronika Kwaśniak / 30.12.2022 08:20
dania z parówek fot. Adobe Stock

W ostatnich latach na rynku pojawia się coraz więcej parówek, które składają się niemal z samego mięsa i przypraw. Włączenie ich do diety nie jest wtedy niczym złym. Podpowiemy ci, co zrobić z parówek oraz jakie dania z parówek dla dzieci są odpowiednie!

Spis treści:

  1. Domowe hot-dogi
  2. Leczo z parówkami
  3. Zapiekanka makaronowa z parówkami
  4. Inne przepisy na dania z parówek

Dania z parówek: domowe hot-dogi

Najpopularniejszym daniem z parówek są klasyczne hot-dogi. O ile te kupione w budce z fast foodami nie są zbyt apetyczne, o tyle te domowe mogą być naprawdę smaczne. Proponujemy zapieczenie ich w piekarniku z dużą ilością dodatków. To danie z parówek dla dzieci będzie świetną opcją na wykonanie hot-dogów wspólnie!

Składniki:

  • 4 parówki,
  • 4 bułki do hot-dogów, np. paluchy,
  • 50 g sera żółtego,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 1/2 cebuli czerwonej,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • prażona cebulka,
  • majonez,
  • ketchup,
  • opcjonalnie: musztarda.

Sposób przygotowania:

  1. Bułki natnij wzdłuż, ale nie rozcinaj ich do samego końca, aby się nie rozpadły. Posmaruj wewnątrz majonezem, musztardą oraz ketchupem.
  2. Cebulę obierz i posiekaj. Paprykę umyj i pokrój. Ogórki konserwowe odsącz z zalewy i pokrój.
  3. Ser żółty zetrzyj na tarce.
  4. W każdej bułce umieść parówkę, kawałki cebuli, papryki oraz ogórków. Posyp cebulką prażoną i startym serem.
  5. Ułóż hot-dogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj przez 10 minut w 180 stopniach C.

Leczo z parówkami

Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Zazwyczaj przyrządza się je z kiełbasy, często z dodatkiem boczku wędzonego. Ilość warzyw sprawia, że potrawa jest sycąca i kolorowa. Zamiast korzystać z klasycznego przepisu na leczo, co powiesz na leczo z parówkami?

Składniki:

  • 500 g parówek,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 spora cukinia,
  • duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka łyżek masła do smażenia,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Parówki pokrój na plasterki. Cukinię umyj, odkrój końce, całość pokrój na cienkie półplasterki.
  2. Paprykę umyj, usuń ogonek i gniazdo nasienne, pokrój.
  3. Pieczarki oczyść, pokrój. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj.
  4. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło. Wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij.
  5. Dodaj cukinię, pieczarki i paprykę. Dodaj wszystkie przyprawy, podlej 2 szklankami wody. Przykryj i duś przez 10 minut.
  6. Dodaj pokrojone parówki i 2 puszki pomidorów. Wszystko razem wymieszaj i duś leczo z parówkami kolejne 15-20 minut – obserwuj, kiedy warzywa staną się miękkie i zaczną się lekko rozpadać.

leczo z parówkami

fot. Leczo z parówkami/ www.beatapolatynska.pl, licencja

Zapiekanka makaronowa z parówkami

Dania z parówek są szybkie w przygotowaniu. Oprócz gotowych przepisów możesz w wielu przypadkach potraktować parówki jako zamiennik mięsa, np. piersi z kurczaka. Dorzuć je wtedy właśnie do poniższej zapiekanki makaronowej lub dania jednogarnkowego z parówkami. Taka zapiekanka jest szybka w przygotowaniu, a dodanie do niej parówek z pewnością podkreśli jej smak.

Składniki:

  • 250 g parówek,
  • 250 g dowolnego makaronu (jednakże odradzamy tagliatelle, bądź spaghetti),
  • 300 g pieczarek,
  • duża cebula,
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 1 duża papryka,
  • 2 opakowania mozzarelli,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oregano suszone,
  • papryka słodka,
  • tymianek,
  • posiekana natka.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente i odcedź. Pokrój parówki, oczyszczoną paprykę, cebulę oraz czosnek. Wrzuć składniki na patelnię i dodaj olej.
  2. Smaż przez 5 minut. Dodaj pokrojoną cukinię i smaż kolejne 5 minut. Po tym czasie oczyść pieczarki, również pokrój i wrzuć na patelnię, smażąc całość kolejne 5 minut.
  3. Dodaj przyprawy oraz natkę, wymieszaj. Wlej przecier i wrzuć makaron. Całość dokładnie ze sobą połącz.
  4. Przerzuć całość do naczynia żaroodpornego. Na wierzch zapiekanki makaronowej dodaj kawałki mozzarelli. Zapiekaj w 180 stopniach przez15 minut. Polecamy ci zakryć brytfankę folią aluminiową, by nie wysuszyć makaronu.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.11.2020.

Poniżej znajdziesz inne przepisy na dania z parówek:

Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na sylwestra i inne imprezy
Parówki w cieście francuskim. Szybka przekąska idealna na sylwestra i inne imprezy
Parówki w cieście francuskim są bardzo szybką i prostą przekąską, która sprawdzi się nie tylko w sylwestra. Smakują dobrze z musztardą lub domowym sosem czosnkowym.
Parówki w cieście naleśnikowym - przepis składniki i przygotowanie
Parówki w cieście naleśnikowym - przepis składniki i przygotowanie
Prosta przekąska, którą uwielbiają zwłaszcza najmłodsi: pyszne parówki w cieście naleśnikowym!
Parówki w cieście francuskim z serem - przepis video
Parówki w cieście francuskim z serem - przepis video
Ta przekąska pozornie może wydawać się zwyczajna, ale pasuje nawet na większe okazje - oto pyszne parówki w cieście francuskim z serem!
Leczo z parówek - przepis składniki i przygotowanie
Leczo z parówek - przepis składniki i przygotowanie
Najlepsze będzie z dodatkiem pieczarek i papryki.
Grillowane piersi indyka z parówkami - przepis
Grillowane piersi indyka z parówkami - przepis
Grillowane piersi indyka z parówkami zaskoczą Twoich majówkowych gości!

Redakcja poleca

REKLAMA