W ostatnich latach na rynku pojawia się coraz więcej parówek, które składają się niemal z samego mięsa i przypraw. Włączenie ich do diety nie jest wtedy niczym złym. Podpowiemy ci, co zrobić z parówek oraz jakie dania z parówek dla dzieci są odpowiednie!
Spis treści:
- Domowe hot-dogi
- Leczo z parówkami
- Zapiekanka makaronowa z parówkami
- Inne przepisy na dania z parówek
Dania z parówek: domowe hot-dogi
Najpopularniejszym daniem z parówek są klasyczne hot-dogi. O ile te kupione w budce z fast foodami nie są zbyt apetyczne, o tyle te domowe mogą być naprawdę smaczne. Proponujemy zapieczenie ich w piekarniku z dużą ilością dodatków. To danie z parówek dla dzieci będzie świetną opcją na wykonanie hot-dogów wspólnie!
Składniki:
- 4 parówki,
- 4 bułki do hot-dogów, np. paluchy,
- 50 g sera żółtego,
- 3 ogórki konserwowe,
- 1/2 cebuli czerwonej,
- 1/2 czerwonej papryki,
- prażona cebulka,
- majonez,
- ketchup,
- opcjonalnie: musztarda.
Sposób przygotowania:
- Bułki natnij wzdłuż, ale nie rozcinaj ich do samego końca, aby się nie rozpadły. Posmaruj wewnątrz majonezem, musztardą oraz ketchupem.
- Cebulę obierz i posiekaj. Paprykę umyj i pokrój. Ogórki konserwowe odsącz z zalewy i pokrój.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- W każdej bułce umieść parówkę, kawałki cebuli, papryki oraz ogórków. Posyp cebulką prażoną i startym serem.
- Ułóż hot-dogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj przez 10 minut w 180 stopniach C.
Leczo z parówkami
Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Zazwyczaj przyrządza się je z kiełbasy, często z dodatkiem boczku wędzonego. Ilość warzyw sprawia, że potrawa jest sycąca i kolorowa. Zamiast korzystać z klasycznego przepisu na leczo, co powiesz na leczo z parówkami?
Składniki:
- 500 g parówek,
- 500 g pieczarek,
- 2 czerwone papryki,
- 1 spora cukinia,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- sól,
- pieprz,
- kilka łyżek masła do smażenia,
- zioła prowansalskie,
- słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Parówki pokrój na plasterki. Cukinię umyj, odkrój końce, całość pokrój na cienkie półplasterki.
- Paprykę umyj, usuń ogonek i gniazdo nasienne, pokrój.
- Pieczarki oczyść, pokrój. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło. Wrzuć czosnek i cebulę, zeszklij.
- Dodaj cukinię, pieczarki i paprykę. Dodaj wszystkie przyprawy, podlej 2 szklankami wody. Przykryj i duś przez 10 minut.
- Dodaj pokrojone parówki i 2 puszki pomidorów. Wszystko razem wymieszaj i duś leczo z parówkami kolejne 15-20 minut – obserwuj, kiedy warzywa staną się miękkie i zaczną się lekko rozpadać.
fot. Leczo z parówkami/ www.beatapolatynska.pl, licencja
Zapiekanka makaronowa z parówkami
Dania z parówek są szybkie w przygotowaniu. Oprócz gotowych przepisów możesz w wielu przypadkach potraktować parówki jako zamiennik mięsa, np. piersi z kurczaka. Dorzuć je wtedy właśnie do poniższej zapiekanki makaronowej lub dania jednogarnkowego z parówkami. Taka zapiekanka jest szybka w przygotowaniu, a dodanie do niej parówek z pewnością podkreśli jej smak.
Składniki:
- 250 g parówek,
- 250 g dowolnego makaronu (jednakże odradzamy tagliatelle, bądź spaghetti),
- 300 g pieczarek,
- duża cebula,
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 1 duża papryka,
- 2 opakowania mozzarelli,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 1 ząbek czosnku,
- oregano suszone,
- papryka słodka,
- tymianek,
- posiekana natka.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente i odcedź. Pokrój parówki, oczyszczoną paprykę, cebulę oraz czosnek. Wrzuć składniki na patelnię i dodaj olej.
- Smaż przez 5 minut. Dodaj pokrojoną cukinię i smaż kolejne 5 minut. Po tym czasie oczyść pieczarki, również pokrój i wrzuć na patelnię, smażąc całość kolejne 5 minut.
- Dodaj przyprawy oraz natkę, wymieszaj. Wlej przecier i wrzuć makaron. Całość dokładnie ze sobą połącz.
- Przerzuć całość do naczynia żaroodpornego. Na wierzch zapiekanki makaronowej dodaj kawałki mozzarelli. Zapiekaj w 180 stopniach przez15 minut. Polecamy ci zakryć brytfankę folią aluminiową, by nie wysuszyć makaronu.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.11.2020.
Poniżej znajdziesz inne przepisy na dania z parówek: