Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg parówek (najlepiej cielęcych)
- 2 duże cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 małe przeciery pomidorowe
- 1/2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na leczo z parówek!
- Parówki pokrój w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
- Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na tłuszczu.
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na pozostałym tłuszczu na złoty kolor.
- Przecier pomidorowy rozpuść w wodzie, dodaj do usmażonej cebuli, chwilę pogotuj.
- Do dużego garnka włóż cebulę, pieczarki i parówki razem zagotuj, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, podlej troszkę wodą, dopraw do smaku na pikantnie, chwilę pogotuj.
- Leczo najlepsze jest na drugi dzień. Podawaj z chlebem lub białym pieczywem.