Dania z papryki cieszą się bardzo dużym powodzeniem nie tylko na Węgrzech czy w Bułgarii. Papryka to warzywo, które kocha ją cały świat. Jest idealna zarówno jako główny składnik dań, jak i jako przyprawa. Świetnie sprawdza się także w roli dodatku do sałatek.
Dodatkowo papryka daje wiele możliwości kulinarnych. Odpowiednio przygotowana może stanowić lekki obiad lub ciekawą, wegetariańską przekąskę. Paprykę można również stosować jako składnik mięsnego farszu. Nie można również pominąć zup typu kremy, idealnych na chłodne wieczory. Co jeszcze przygotować z papryki?
Spis treści:
Dania z papryki: zupa-krem
Krem z papryki to idealna przekąska na chłodne wieczory, a także pomysł na lunch czy podwieczorek. Możesz podać go z grzankami, kleksem śmietany lub kawałkami mozzarelli.
Składniki:
- 4 czerwone papryki,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 700 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego),
- łyżka masła,
- sól i pieprz,
- łyżeczka papryki mielonej,
- pół łyżeczki kurkumy,
- szczypta chili (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka lub kostkę. Czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
- W garnku z grubym dnem rozpuść masło, a następnie podsmaż lekko paprykę.
- Dodaj cebulę i czosnek. Całość smaż ok. 10 minut.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem i gotuj ok. pół godziny.
- Następnie lekko wystudź zupę, a następnie zblenduj całość na gładki krem.
- Dodaj przyprawy i ponownie przez chwilę pogotuj.
fot. Dania z papryki: zupa-krem/Adobe Stock, annapustynnikova
Dania z papryki: faszerowana papryka z mięsem mielonym lub tofu
Jeśli chodzi o dania z papryki, nie można zapomnieć o tym klasycznym przepisie. Papryka, dzięki swojemu kształtowi, idealnie nadaje się do faszerowania. W wersji wege możesz zastąpić mięso mielone kaszą jaglaną, albo wędzonym lub naturalnym tofu.
Składniki:
- 3 duże papryki,
- 60 g białego ryżu,
- 250 g mielonej łopatki wieprzowej albo tofu,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 120 g sera mozzarella lub żółtego w plastrach,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżeczka oregano,
- szczypta chili (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj, odetnij wierzch, a następnie delikatnie usuń gniazda nasienne. Natrzyj oliwą i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (razem z "kapeluszami").
- W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Muszą się jedynie zeszklić.
- Dodaj mięso lub tofu, wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki oraz przyprawy. Wymieszaj i smaż przez ok. 10-15 minut.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i ok. 50 ml wody. Podsmażaj jeszcze ok. 10-15 minut, cały czas mieszając.
- W międzyczasie ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie przełóż do patelni z farszem.
- Upieczone papryki wyjmij z piekarnika i lekko ostudź. Powinny być już miękkie.
- Wypełnij je farszem, a wierzch przykryj serem oraz odciętym wcześniej "kapeluszem".
- Tak przygotowane danie z papryki umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz jeszcze 15-20 minut.
fot. Dania z papryki: faszerowana papryka/Adobe Stock, anna_shepulova
Dania z papryki: peperonata z kurczakiem
Peperonata to pyszna przekąska, którą przygotujesz w kilka chwil. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do mięsnego dania lub połączyć z ryżem albo makaronem.
Składniki:
- po 2 żółte i czerwone papryki,
- pierś z kurczaka,
- 2 średnie cebule,
- puszka całych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka miodu,
- sól i pieprz,
- łyżka bazylii,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w cienkie paski.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
- Pomidory odsącz z zalewy, a następnie przekrój na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej połowę oliwy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj miód i smaż dosłownie chwilkę, aby nic się nie przypaliło.
- Od razu dodaj pokrojoną paprykę i pomidory. Dopraw solą, pieprzem i bazylią.
- Tak przygotowane warzywa przełóż do wysmarowanego resztą oliwy naczynia żaroodpornego i polej sokiem z cytryny
- Na patelni podsmaż kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski, a następnie przełóż go do naczynia z papryką.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 20 minut.
fot. Dania z papryki: peperonata z kurczakiem/Adobe Stock, nblxer
Zobacz także inne przepisy na dania z papryki: