Poznaj przepisy na dania z papryki

Dania z papryki fot. Adobe Stock, New Africa
Dania z papryką mają to do siebie, że są po prostu pyszne! Możesz je przygotować na wiele sposobów - paprykę możesz faszerować, zrobić z niej aromatyczny gulasz lub warzywne leczo. A jeśli zależy ci na czasie, postaw na zupę-krem albo peperonatę z kurczakiem. Co jeszcze można zrobić z papryki?
/ 16.08.2022 11:50
Dania z papryki fot. Adobe Stock, New Africa

Dania z papryki cieszą się bardzo dużym powodzeniem nie tylko na Węgrzech czy w Bułgarii. Papryka to warzywo, które kocha ją cały świat. Jest idealna zarówno jako główny składnik dań, jak i jako przyprawa. Świetnie sprawdza się także w roli dodatku do sałatek.

Dodatkowo papryka daje wiele możliwości kulinarnych. Odpowiednio przygotowana może stanowić lekki obiad lub ciekawą, wegetariańską przekąskę. Paprykę można również stosować jako składnik mięsnego farszu. Nie można również pominąć zup typu kremy, idealnych na chłodne wieczory. Co jeszcze przygotować z papryki?

Spis treści:

  1. Krem z papryki z mozzarellą
  2. Papryka faszerowana mięsem mielonym
  3. Peperonata z kurczakiem

Dania z papryki: zupa-krem

Krem z papryki to idealna przekąska na chłodne wieczory, a także pomysł na lunch czy podwieczorek. Możesz podać go z grzankami, kleksem śmietany lub kawałkami mozzarelli.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 700 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego),
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka papryki mielonej,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • szczypta chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub kostkę. Czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę.
  3. W garnku z grubym dnem rozpuść masło, a następnie podsmaż lekko paprykę.
  4. Dodaj cebulę i czosnek. Całość smaż ok. 10 minut.
  5. Podsmażone warzywa zalej bulionem i gotuj ok. pół godziny.
  6. Następnie lekko wystudź zupę, a następnie zblenduj całość na gładki krem.
  7. Dodaj przyprawy i ponownie przez chwilę pogotuj.

Dania z papryki zupa-krem z papryki
fot. Dania z papryki: zupa-krem/Adobe Stock, annapustynnikova

Dania z papryki: faszerowana papryka z mięsem mielonym lub tofu

Jeśli chodzi o dania z papryki, nie można zapomnieć o tym klasycznym przepisie. Papryka, dzięki swojemu kształtowi, idealnie nadaje się do faszerowania. W wersji wege możesz zastąpić mięso mielone kaszą jaglaną, albo wędzonym lub naturalnym tofu.

Składniki:

  • 3 duże papryki,
  • 60 g białego ryżu,
  • 250 g mielonej łopatki wieprzowej albo tofu,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 120 g sera mozzarella lub żółtego w plastrach,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka oregano,
  • szczypta chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj, odetnij wierzch, a następnie delikatnie usuń gniazda nasienne. Natrzyj oliwą i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (razem z "kapeluszami").
  2. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Muszą się jedynie zeszklić.
  3. Dodaj mięso lub tofu, wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki oraz przyprawy. Wymieszaj i smaż przez ok. 10-15 minut.
  4. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i ok. 50 ml wody. Podsmażaj jeszcze ok. 10-15 minut, cały czas mieszając.
  5. W międzyczasie ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie przełóż do patelni z farszem.
  6. Upieczone papryki wyjmij z piekarnika i lekko ostudź. Powinny być już miękkie.
  7. Wypełnij je farszem, a wierzch przykryj serem oraz odciętym wcześniej "kapeluszem".
  8. Tak przygotowane danie z papryki umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz jeszcze 15-20 minut.

Dania z papryki papryka faszerowana
fot. Dania z papryki: faszerowana papryka/Adobe Stock, anna_shepulova

Dania z papryki: peperonata z kurczakiem

Peperonata to pyszna przekąska, którą przygotujesz w kilka chwil. Możesz ją wykorzystać jako dodatek do mięsnego dania lub połączyć z ryżem albo makaronem.

Składniki:

  • po 2 żółte i czerwone papryki,
  • pierś z kurczaka,
  • 2 średnie cebule,
  • puszka całych pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz,
  • łyżka bazylii,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, a następnie pokrój ją w cienkie paski.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  3. Pomidory odsącz z zalewy, a następnie przekrój na ćwiartki.
  4. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj miód i smaż dosłownie chwilkę, aby nic się nie przypaliło.
  5. Od razu dodaj pokrojoną paprykę i pomidory. Dopraw solą, pieprzem i bazylią.
  6. Tak przygotowane warzywa przełóż do wysmarowanego resztą oliwy naczynia żaroodpornego i polej sokiem z cytryny
  7. Na patelni podsmaż kurczaka pokrojonego w kostkę lub paski, a następnie przełóż go do naczynia z papryką.
  8. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 20 minut.

Dania z papryki peperonata z kurczakiem

fot. Dania z papryki: peperonata z kurczakiem/Adobe Stock, nblxer

Zobacz także inne przepisy na dania z papryki:

Słodko-kwaśna sałatka z kapusty i papryki na zimę
Słodko-kwaśna sałatka z kapusty i papryki na zimę
Sałatka z kapusty i papryki na zimę, którą możesz przygotować w większej ilości i zawekować, to świetny dodatek do dań głównych, ale także lekkich kolacji czy spotkań rodzinnych. Przygotujesz ją z zaledwie kilku składników, a całość zajmie ci zaledwie chwilę. Zobacz, jak przygotować zimową sałatkę z kapusty i papryki.
Papryka marynowana z miodem: słodko-kwaśna przekąska ze słoika
Papryka marynowana z miodem: słodko-kwaśna przekąska ze słoika
Papryka marynowana z miodem to świetny pomysł na jesienno-zimowe przetwory z papryki, które będą nieoczywiste i zaskoczą swoim smakiem wszystkich. Słodko-kwaśny smak sprawdzi się jako samodzielna przekąska, imprezowy dodatek na stół albo uzupełnienie mięsnego obiadu. Zobacz przepis na paprykę marynowaną z miodem.
Idealnie chrupiąca papryka konserwowa: najlepszy przepis
Idealnie chrupiąca papryka konserwowa: najlepszy przepis
Chrupiąca papryka konserwowa to doskonały dodatek do potraw. Smakuje najlepiej jesienią i zimą, ale może być także z powodzeniem serwowana podczas wieczornego, wakacyjnego grillowania. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i pozwala przemycić wszystkie najważniejsze witaminy i minerały, zawarte w papryce.
Pyszna surówka z papryki i pomidorów: lekka i sycąca
Pyszna surówka z papryki i pomidorów: lekka i sycąca
Surówka z papryki musi być nie tylko doskonała w smaku, ale także powinna przemycać mnóstwo witamin i minerałów. Papryka to zwykle warzywo lubiane przez wszystkich domowników, dlatego sięgaj po nie tak często, jak to tylko możliwe. Przygotuj aromatyczną surówkę i dodaj ją do obiadu albo udekoruj nią warzywne placuszki.
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką i cebulą na zimę. Zobacz przepis na przetwory
Buraczki z papryką świetnie smakują w ostrzejszej wersji - nie żałuj przypraw i czosnku. Podkręć ich smak chili! Jeśli wolisz łagodniejszą wersję, pomiń ten składnik.
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem - przepis na jednogarnkowy obiad
Kasza bulgur z papryką, pomidorami i kurczakiem doprawiona tymiankiem posmakuje każdemu. Jej przygotowanie zajmie ci tylko 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA