Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kilogram papryki,
- 400 ml wody,
- 250 ml octu,
- 110 g cukru,
- czubata łyżka soli,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Chrupiąca papryka konserwowa to nie tylko pyszny dodatek do dań obiadowych czy potraw z grilla. To także dodatek, po który możesz sięgać między głównymi posiłkami, a także letnia przekąska na imprezę.
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie pokrój w ćwiartki albo grube paski.
- Wszystkie pozostałe składniki wrzuć do rondelka i zagotuj.
- Kiedy zacznie wrzeć, dodaj paprykę i gotuj ok. 2-3 minuty.
- Wyparzone, suche słoiki wypełnij podgotowaną papryką, a następnie dodaj zalewę.
- Tak przygotowana chrupiąca papryka konserwowa jest już w zasadzie gotowa do jedzenia, ale warto dać jej ok. tygodnia, aby smaki się przegryzły.
- Słoiki zakręć i zapasteryzuj.
Czytaj także:
Przetwory z papryki
Sałatki z papryki