Idealnie chrupiąca papryka konserwowa: najlepszy przepis

Chrupiąca papryka konserwowa to doskonały dodatek do potraw. Smakuje najlepiej jesienią i zimą, ale może być także z powodzeniem serwowana podczas wieczornego, wakacyjnego grillowania. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i pozwala przemycić wszystkie najważniejsze witaminy i minerały, zawarte w papryce.
/ 08.08.2022 06:35
DRUKUJ PRZEPIS
Idealnie chrupiąca papryka konserwowa: najlepszy przepis fot. Adobe Stock, Cherries
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kilogram papryki,
  • 400 ml wody,
  • 250 ml octu,
  • 110 g cukru,
  • czubata łyżka soli,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego.
Przygotowanie:

Chrupiąca papryka konserwowa to nie tylko pyszny dodatek do dań obiadowych czy potraw z grilla. To także dodatek, po który możesz sięgać między głównymi posiłkami, a także letnia przekąska na imprezę.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie pokrój w ćwiartki albo grube paski.
  2. Wszystkie pozostałe składniki wrzuć do rondelka i zagotuj.
  3. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj paprykę i gotuj ok. 2-3 minuty.
  4. Wyparzone, suche słoiki wypełnij podgotowaną papryką, a następnie dodaj zalewę.
  5. Tak przygotowana chrupiąca papryka konserwowa jest już w zasadzie gotowa do jedzenia, ale warto dać jej ok. tygodnia, aby smaki się przegryzły.
  6. Słoiki zakręć i zapasteryzuj.

Czytaj także:
Przetwory z papryki
Sałatki z papryki

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA